Foto: Leif Weckström

Dystert kapitel i högerns historia

Vi bär inte ansvar för andras klavertramp, säger Taru Tujunen. När Samlingspartiets framgångssaga berättas vill partiet helst att man hoppar över kapitlet om den europeiska familjen EPP och det ungerska broderpartiet Fidesz, som trampar på EU:s principer.

Under den senaste tiden har det stormat på det finländska partifältet, men i den absoluta toppen har det varit lugnt. I mätning efter mätning ligger Samlingspartiet etta.

Också för många av Samlingspartiets broderpartier i europeiska EPP går det som på räls.

Partisekreterare Taru Tujunen ser flera orsaker till att det går bra.

– Samhällsstrukturen har förändrats. Medelklassen har vuxit. Det har lett till att basen för den politiska vänstern har krympt. Med globaliseringen har många jobb försvunnit i branscher där vänsterpartierna varit starka, räknar hon upp.

Dessutom är ekonomiskt osäkra tider fördelaktiga för Samlingspartiet.

– Undersökningar visar att folk anser att vi har sakkunskap att sköta ekonomiska frågor.

Det var frustrerande så länge det varade, över tjugo år fram till 1987, men enligt Tujunen var ökenvandringen i opposition nyttig för partiet.

– Vi var tvungna att fundera över hur vi skulle förnya oss för att nå makten. Det ledde till att partiet förnyade sig ideologiskt.

Moderaterna i Sverige har genomgått en motsvarande förändring. Tujunen ser många likheter med broderpartiet i väst.

– Moderaterna och Samlingspartiet står väldigt nära varandra. Vår samhällssyn har präglats av den nordiska välfärdsmodellen. Vi har liberala värderingar och inga rötter i den kristdemokratiska familjen, vilket skiljer oss från många konservativa partier i EPP.

Vissa ideal är ändå gemensamma, säger Tujunen.

– Värderingar som demokrati, individens frihet och ansvar och en ansvarsfull marknadsekonomi är gemensamma.

Storungersk nationalism

I Ungern styr Samlingspartiets broderparti Fidesz på ett sätt som inte överensstämmer med de värderingar Tujunen räknar upp.

Premiärminister Viktor Orbáns retorik spelar på storungersk nationalism. Landets nya konstitution inskränker rättsväsendets och centralbankens oberoende. Valsystemet ändras så att oppositionen får svårare att vinna mandat i parlamentet. Mediernas frihet kringskärs, religionsfriheten begränsas och abort och samkönade äktenskap förbjuds.

– Det som skett i Ungern är inte bra, men inte kan Samlingspartiet bära ansvar för andra partiers klavertramp. Fidesz bär själv ansvar inför sina väljare, förklarar Tujunen.

Har Samlingspartiet fördömt det?

– Det har vi inte eftersom vi inte har för vana att blanda oss i vad partier i andra länder gör. Det är som i de flesta familjer. Det finns problem, konstaterar Tujunen.

Samlingspartiets internationella sekreterare Pasi Rajala påpekar att den gemensamma nämnaren blivit mindre när EPP fått nya medlemmar.

– Många nya medlemmar verkar i länder som inte har så långa demokratiska traditioner. Dessutom finns det bland de gamla medlemmarna väldigt värdekonservativa partier och det katolska inslaget är stort.

Enligt Rajala var det inga problem när Fidesz kom med i familjen.

– Men partiet har förändrats och EPP har med oro följt med utvecklingen.

Men inte så mycket mer?

– I Ungern har man brutit mot EU:s principer. Vi är på EU:s sida och hoppas att den påtryckning som där pågår får effekt. Viktigt i det här sammanhanget är att de stora EPP-partierna i de stora länderna, tyska CDU och franska UMP, har den största tyngden. Samlingspartiet räknar sig gärna till samma sällskap som de här två.