Kräver omval. Mellan 10 000 och 25 000 personer demonstrerade på Nya Arbat i centrala Moskva mot Putin och för fria val. Bland annat deltog kommunisterna; på plakatet står det ”All makt åt sovjeterna”.

Ryska oppositionen tar sikte på våren

Ryska oppositionen avslutade nyss sin femte stora demonstration i centrala Moskva. Stämningen var glad och positiv, men deltagarantalet betydligt mindre än i tidigare demonstrationer. I maj planerar oppositionen en miljonmarsch i Moskva.

- Jag tror inte det blir någon förändring just nu. Men det hindrar mig inte från att delta i demonstrationer, jag tänker fortsätta gå ut på gatan. Det kan påverka samhället på ett sätt som vi just nu inte kan förutse. Vi tänker fortsätta demonstrera bara för att visa att vi finns, säger Dmitrij Karelin, 22, som studerar litteratur och livnär sig på översättningsarbeten. Han står på Nya Arbat och håller i en skylt med texten "De våldtog flera städer" (med syfte på valfusket).

-Vi måste fortsätta demonstrera. Om inte annat så behövs det för demokratin och för det fria ordet. Det är viktigt att de oberoende medierna fortsätter att bevaka oss, säger sociologistuderanden Anastasija Fadejeva, 21. På hennes skylt står det: "Genomskinligt som ett val".

Medborgaransvar

I jämförelse med de tidigare demonstrationerna mot valfusket var det betydligt färre personer som deltog i dag. Enligt polisen var antalet cirka 10 000, arrangörerna talar om 25 000. Den våg som oppositionsledarna har ridit på sedan december har nu mattats av.

Den stora frågan är hur oppositionen ska fortsätta kampen. Flera av gårdagens talare konstaterade att det inte går att räkna med någon snabb seger.

- Jag deltar nu i den sjätte demonstrationen på tre månader. Vi kommer att nå vårt mål, men vägen dit är lång. Jag lovar att vi lyckas, sade Grigorij Javlinskij, som inte tilläts ställa upp i presidentvalet för det liberala oppositionspartiet Jabloko.

Vänsterfrontens ordförande Sergej Udaltsov meddelade att en så kallad miljonmarsch planeras i Moskva den första maj.

- Nu är vår kamp inne i sitt andra stadium. Putin hoppas att vi snart ska lämna gatorna, men det kommer vi inte att göra! Den första maj går vi ut på gatan för fria val, minst en miljon personer. Och då kommer vi inte att lämna gatan!

Efter att demonstrationen avslutades vägrade Udaltsov och hans anhängare lämna Nya Arbat, trots att mötestillståndet hade löpt ut. Det slutade med att Udaltsov klättrade upp på en telefonkiosk och polisen drog ner honom därifrån och arresterade honom. Han kan eventuellt straffas med femton dagar i arresten. Ett hundratal personer försökte också fortsätta demonstrationen på Pusjkintorget, men hindrades av polisen som hade spärrat av området.

Det liberala Jablokopartiets ordförande Sergej Mitrochin säger till Echo Moskvty att det inte har någon betydelse att antalet demonstranter nu sjunker.

- Nästa gång kommer det fler, det är jag säker på. Nu fortsätter vi att planera nya demonstrationer. Det gäller för oss att vara envisa och undvika våld.