Foto: AFP/Lehtikuva/Samuel Kubani. Slovakiens president Ivan Gasparovic och hans fru Silvia röstar i dagens parlamentsval.

Korruptionsilska vid parlamentsvalet i Slovakien

Vänsteroppositionen med socialdemokratiska Smer i spetsen spåddes gå mot storseger i dagens slovakiska parlamentsval — en tillställning helt dominerad av korruptionsskandalen Gorillahärvan.

- Korruption är det största problemet i Slovakien, sade 70-åriga Alzbeta Kezesova när hon röstade i huvudstaden Bratislava.

- Nästa regering bör se till att den nuvarande inte får åtalsimmunitet.

Kezesovas frustration gick i linje med den som många slovaker känt sedan den så kallade Gorillahärvan uppdagades i december. Så sent som kvällen före valet hölls ilskna anti-korruptionsprotester i Bratislava.

Gorilla är kodnamnet för en källa inom säkerhetstjänsten som buggade möten mellan höga politiker och ledare i den finansiella världen under 2005 och 2006. Informationen lades i december ut på internet och antyder korrupta band mellan den dåvarande premiärministern Mikulas Dzurindas regering och finansgruppen Penta. Dzurindas avgick som premiärminister 2006 men är utrikesminister i den nuvarande regeringen.

Det egentliga skälet till parlamentsvalet är dock att mittenhöger-regeringen i oktober kollapsade, eftersom den inte kunde komma överens om huruvida Slovakien, som varit ett euroland sedan 2009, skulle bidra till EU:s räddningsfond.