Finland tillåter lite laxfiske med drivgarn

I Sverige är laxfiske med långrev förbjudet i Östersjön sedan början av mars. I fortsättningen tillåts bara kustfiske med ryssjor.

I Finland omfattar vårens laxkvot för fiske med långrev till havs 4000 laxar. Den eventuella kvoten för i höst slås fast först efter sommaren.

I Finland är laxfisket på öppet hav dock litet i jämförelse med kustfisket med ryssjor. I egentliga Östersjön och Bottniska viken kan finländarna dra upp drygt 30000 laxar. Omkring fyra fartyg fiskar lax i södra Östersjön och de fiskar även till exempel torsk, säger forskaren Tapani Pakarinen på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

Pakarinen uppfattar inte fisket med långrev som något större problem.

–Dess vara eller icke vara påverkar egentligen inte situationen för laxen, säger han.

Enligt honom är det viktigare att få bukt med tjuvfisket i Polen.

–Polen har olagligt laxfiske. Det är fråga om närmare hundratusen laxar per år. Om myndigheterna kunde få stopp på tjuvfisket skulle det få avgörande betydelse, säger han.

Det polska intresset för lax beror på att man där infört en effektiv övervakning av torskfisket.

Den officiella kvoten halverades

Utvecklingen mot starka laxbestånd har åtminstone i teorin tagit ett stort steg framåt genom att laxkvoten i Östersjön och Bottniska viken halverats. I fjol fick man fiska cirka 250 000 laxar, men i år drygt 120 000. Totaltkvoten är fördelad så att Sverige kan dra upp 27,5 procent av laxarna, Finland 25 procent och Danmark drygt 20 procent. Polen har officiellt bara fått drygt 6 procent av laxkvoten.

Den finska kvoten har sedan i fjol minskat från närmare 65 000 till drygt 30 000 laxar. I fjol drog yrkesfiskarna upp närmare 35 000 laxar och fångsten väntas i år bli ungefär lika stor. Det innebär inte att man tjuvfiskar eftersom man har köpt 5000 laxar ur Lettlands kvot.

Pakarinen påpekar att det fanns ett omfattande fiske i Lettland när landet tillhörde Sovjetunionen. Därför fick landet över 12 procent av den totala kvoten i slutet på 1990-talet. I Lettland förekommer dock numera bara småskaligt kustfiske.