Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä. Utrikesminister Erkki Tuomioja.

Tuomioja: Syriens ledning ett sjunkande skepp

Angreppen mot oppositionen fortsatte i dag i Syrien, där oppositionskällor uppgav att 30 civila dödats av regeringssoldater under dagen.

Samtidigt led president Bashar al-Assad ett svårt bakslag när tolv officerare i den syriska militären – bland dem fyra generaler – uppgavs ha flytt till Turkiet och där gått med i oppositionens led.

Avhoppen kom efter att biträdande oljeministern Abdo Hussameldin meddelade om sin avgång i torsdags. Också Hussameldin meddelade att han går med i upproret mot regeringen.

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) tror att den syriska regeringen kommer att fortsätta krackelera när fler och fler inser att situationen är ohållbar.

–Jag skulle tro att ganska många förstår att det är ett sjunkande skepp. Då ökar den här sortens rörelser, sade Tuomioja vid EU:s utrikesministermöte i Köpenhamn.

Tuomioja anser det beklagligt att Ryssland motsätter sig den nya Syrien-resolutionen som FN ska rösta om nästa vecka. Ryssland anser att resolutionsutkastet inte är opartiskt eftersom man inte kräver att båda parterna upphör med våldet samtidigt.

I utkastet, som nyhetsbyrån AFP har tagit del av, kräver man att regeringen omedelbart upphör med allt våld. Oppositionen uppmanas att avstå från våld genast när regeringen inlett sitt eldupphör.

Ryssland anses ha en avgörande roll när det gäller en eventuell lösning på krisen i Syrien. Ryssland är al-Assad-regeringens viktigaste vapenleverantör och allierade.

Ryssland och Kina har två gånger stoppat resolutionsförslag om Syrien i FN. Tuomioja tror att Kinas linje i frågan är mer flexibel än Rysslands.