Foto:Colourbox

Hyrorna steg med 5,7 procent i Helsingfors

Bostadshyrorna steg med i snitt 3,3 procent i hela landet i fjol. I Helsingfors steg hyrorna betydlig mera, med hela 5,7 procent.

I huvudstadsregionen steg hyrorna på fritt finansierade bostäder klart snabbare än i övriga delar av landet, det vill säga med 5,2 procent. I övriga Finland steg de med 2,7 procent.

I till exempel Jyväskylä steg hyrorna med bara en halv procent och i Lahtis med en och en halv procent.

Enligt Statistikcentralen var den genomsnittliga hyran för en fritt finansierad bostad 10,74 euro per kvadratmeter. I huvudstadsregionen var hyran över 14 euro per kvadratmeter och i övriga Finland 9,50 euro.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset på småhustomter i huvudstadsregionen var 161 euro i fjol, då tomter på andra håll i landet kostar 14,2 euro per kvadratmeter i snitt.

Enligt Statistikcentralens uppgifter sjönk tomtpriserna under hela fjolåret, och nedgången blev allt kraftigare mot slutet av året. Tomtpriserna sjönk med ungefär tre procent i fjol, och i oktober–december med 10,5 procent jämfört med samma period året innan. I huvudstadsregionen steg tomtpriserna däremot med nästan två procent under fjolåret.

Villapriserna steg i nästan hela landet mellan oktober och december. Prisstegringen var kraftigast i huvudstadsregionen, där den uppgick till 4,3 procent jämfört med året innan. På andra håll i landet steg priserna med en halv procent.