Foto: Karl Vilhjálmsson. Hemmapappa och forskare Tuomas Pekkarinen.

Hemvårdsstödet alltjämt en kvinnofälla

Centern lämnade i dag in en interpellation mot nedskärningar i hemvårdsstödet. Tidigare har Mari Kiviniemi utlyst krig mot regeringen i frågan och kritikerna har talat om obefintliga besparingar.

Debatten har missat målet totalt, konstaterar den forskare Hbl talat med.

– Daghem är inte skadliga för barn, medan hemvårdsstödet har katastrofala följder för kvinnors sysselsättning.

– Vi vet att skillnaderna mellan familjerna är enorma, medan de inte är så stora mellan olika daghem. Det finns heller inga egentliga forskningsresultat som tyder på att barn skulle må sämre på daghem, säger utbildningsforskaren Tuomas Pekkarinen vid Aalto-universitetet. Trots det fördöms ofta daghem som skadliga för barn i svepande ordalag i den finska debatten.

Pekkarinen, som själv är trebarnsfar och i fjol var hemma med sitt minsta barn, har ändå viss förståelse för dagiskritikerna.

– Klart att det inte var lätt att lämna min ettåring på dagis, men å andra sidan var det inte heller speciellt lätt att skicka 7-åringen till skolan.

Forskningsresultaten är ändå ganska entydiga. Bland annat har amerikanska forskare, som jämfört forskning i olika länder om långtidsverkningarna för tidig vård utanför hemmen, kommit fram till att skillnaderna mellan barn som vårdats hemma och barn som vårdats på daghem är obefintliga.

– Tvärtemot tyder resultaten på att tidig vård på daghem ger kognitiva fördelar vid skolstarten och senare i livet. Trenden är extra tydlig bland marginaliserade samhällsgrupper.

Kvinnofälla

– Vi måste godkänna att familjerna är olika. Vissa kvinnor väljer att stanna hemma oberoende om det utbetalas stöd medan andra tydligt styrs av förmånerna, säger Pekkarinen.

I Finland är det framför allt de högutbildade som påverkas. Enligt Pekkarinen blir det här besvärligt eftersom kvinnor i snitt är högre utbildade än männen.

– Kvinnor som får flera barn kan ha lång frånvaro från arbetsmarknaden. Det är ingen nationalekonomisk logik i att investera enorma summor i att högutbilda kvinnor och samtidigt understödja att de stannar hemma i 3–9 år.

Hemvårdsstödet anses också vara en av huvudorsakerna till att kvinnor har svårt att nå ledande positioner i arbetslivet.

Läs mera i lördagens tidning