Foto: AFP/Lehtikuva/Lise Aserud

Breiviks förklaring till terrordåden får inte direktsändas

Etermedier kommer inte att få sända Anders Behring Breivik direkt när han i april lämnar sin förklaring till terrordåden.

Oslo tingsrätt offentliggjorde i dag några av de regler som ska gälla under rättegången mot Breivik. Rättegången, som inleds 16 april, är den största och mest omfattande i norsk rättshistoria. Över 600 journalister väntas till rättegången.

Brevik kommer att kunna ses och höras i direktsändning när han svarar på frågan om han erkänner sig skyldig eller inte. Det innebär i praktiken att hela inledningen av rättegången kommer att sändas direkt. Detsamma gäller parternas inledningsanföranden och troligen även avslutande rättsprocedurer.

Men varken Breviks egna uttalanden eller vittnesmål från överlevande och andra vittnen kommer att direktsändas.

"Rätten noterar att det skulle stämma illa med fallets natur att direktsända en åtalads förklaring om det uttalade motivet med de åtalade handlingarna just var att få publicitet kring ett budskap", står det i tingsrättens beslut.

Även hänsynen till offrens anhöriga och till överlevande väger tungt.

Med tanke på de grymheter som kommer att tas upp under rättegången avråder tingsrätten från att låta barn under 16 år att vara med i rättssalen, och barn mellan 16 och 18 år bör ha åtminstone en förälder med sig.