Foto: Lehtikuva/Markku Ulander. En trasig glasdörr i Jokela skolcenter fotograferad den 9:e november 2007.

Skolskjutningarna gav fleråriga trauman

En del av dem som upplevde skolskjutningarna i Jokela och Kauhajoki hade traumatiska symptom i flera år, visar en uppföljningsrapport från Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Enligt rapporten hade cirka en tiondedel av de elever och studerande som var med om de värsta händelserna betydande symptom. De ångestfyllda händelserna snurrade ständigt i huvudet och eleverna försökte undvika situationer som påminde om dem.

Största delen återhämtade sig dock bra. Två tredjedelar av de som var med om de värsta händelserna var symptomfria knappa tre år efter skottlossningen.

Skolskjutningarna inträffade i Jokela i november 2007 och i Kauhajoki i september 2008. I Jokela följde man med hur eleverna återhämtade sig ända till våren 2010 och i Kauhajoki till våren 2011.

I uppföljningsrapporten kommer THL med tolv rekommendationer till hur personer som har upplevt uppskakande händelser bör stödas. En rekommendation är att man direkt bör utvärdera hur traumatisk upplevelsen var eftersom det påverkar de efterföljande symptomen.