Foto: Colourbox

Män sparrar kvinnliga chefer

Kvinnor är goda chefer. Och för att fler kvinnliga chefer ska nå ledande poster startar Centralhandelskammaren nu ett mentorprogram, där manliga företagsledare ska sparra kvinnor.

Från och med i dag, kvinnodagen till ära, kan de kvinnor som känner sig manade ansöka om att bli antagna till Centralhandelskammarens mentorprogram.

Bland de manliga företagsledare som ställer upp som mentorer finns Jukka Hienonen, tidigare vd för Finnair och nuvarande vd för byggföretaget SRV och My SQL:s tidigare vd Mårten Mickos.

Också Pekka Viljakainen med bakgrund på Tieto och Timo Ritakallio vid Ilmarinen finns med på handelskammarens mentorlista där det också finns några kvinnliga namn.

Gemensamt för mentorerna är att de alla har gedigen erfarenhet av företagsledning och styrelsearbete. Mårten Mickos är bland annat på förslag till ny medlem i Nokias styrelse.

Direktör Leena Linnainmaa på Centralhandelskammaren uppger att mentorprogrammet är tänkt för kvinnor som redan har arbetslivs- och chefserfarenhet och som strävar efter en karriär i företagsledning och styrelser.

– Vi väntar med spänning på att se hur stort intresset för programmet blir. Vi får säkert tiotals ansökningar, men exakt hur många återstår att se, säger hon.

Ett motsvarande program har tidigare genomförts i London, där manliga chefer från stora börsbolag sparrade kvinnliga chefer.

Enligt Leena Linnainmaa var programmet lyckat, männen lärde sig dessutom en hel del om kvinnors villkor i arbetslivet och kvinnligt ledarskap, så bägge parter hade nytta av mentorskapet.

Stödande kvinnor

I dag är läget i Finland det, att männen leder affärsverksamheten i börsbolagen, medan kvinnorna får ta hand om stödfunktionerna, påpekar hon. Det finns ett glastak som det gäller att göra något åt.

Linnainmaa påminner om att andelen i kvinnor i börsbolagens styrelser hos oss, också utan kvotering, hör till de högsta inom EU.

Utvecklingen har varit positiv. För fyra år sedan hade bara drygt hälften av börsbolagen en styrelse där bägge könen var representerade, i år torde andelen var uppe i över 80. Det är mest i små börsbolag männen dominerar.

– Vi vill visa att vi jobbar för kvinnligt ledarskap också utan kvotering och det här mentorprogrammet är ett led i arbetet för att främja det.

EU:s kommissionär för rättsliga frågor Viviane Reding gick inför kvinnodagen ut med ett pressmeddelande där hon efterlyste förslag på åtgärder för att öka andelen kvinnor i stora företags styrelser.

"Vi vill visa att vi jobbar för kvinnligt ledarskap också utan kvotering." Leena Linnainmaa

I EU-länderna är knappt 14 procent av styrelseledamöterna nu kvinnor, medan Redings målsättning är 30 procent 2015 och 40 procent senast 2020. Hittills har 24 företag undertecknat en utfästelse om att sträva efter det målet. Reding lovar åtgärder i samarbete med Europaparlamentet och EU:s medlemsstater för att spräcka glastaket. 3,2 procent av bolagsstyrelserna inom EU har en kvinnlig ordförande.