Finlandssvensk flash mob …intog Kampen- lyssna här!

Den som passerade Kampens köpcentrum i kvällsrusningen på torsdagen fick höra en spontant uppkommen kör sjunga Abbalåten Dancing Queen. Det var ett gäng finlandssvenska studerande som ordnade den så kallade flash moben.

När klockan slog fem tog kören sats. Sedan bröt de ut i allsång.

Ett hundratal ivriga sångare samlades i går kväll i Kampens köpcentrum för att tillsammans uppträda med Abbalåten Dancing Queen och göra livet en smula roligare för dem som råkade gå förbi i eftermiddagsrusningen.

Överraskningsevenemanget var en så kallad flash mob, alltså en grupp människor som samlas på en offentlig plats och sedan tillsammans gör något oväntat och direkt efter det skingras som om ingenting hänt.

– Det känns bra att ruska om den annars gråa vardagen, säger Anna Nuorlehto som med sin vän Rufus Hedengren deltog i evenemanget.
Själva idén till överraskningsjippot kom från ett gäng studerande på linjen för kulturproducentskap vid yrkeshögskolan Novia. Flash moben arrangerades som en del av en kurs i innovation.

– Vi vill bevisa att man kan göra spontan kultur utan omfattande marknadsföring, säger Anna-Emilie Lindberg, en av arrangörerna.
Hon och hennes medstuderande spred informationen om evenemanget via sociala medier och e-postlistor. Det gällde ändå att göra det i tysthet, eftersom poängen med flash mob är att överraska.

Charlotta Grönberg var en som noterade kulturproducenternas jippo och blev ivrig att delta. Tidigare hade hon sett flash mobs bara på videokanalen Youtube.
– Det här är ett sätt att visa att livet inte är så allvarligt.
Med sig övertalade hon sin vän Yong-Cong Yan.
– Först var jag ganska nervös, men det var roligt, säger han.