Foto: Colourbox

SLC: Bioenergimålsättningarna i fara

Finland kommer inte att uppnå den ambitiösa energipolitiska målsättning som man gått in för om inga åtgärder vidtas för att bättre utnyttja skogsenergin, betonar Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

Finlands mål är att 38 procent av landets energiproduktion ska basera sig på förnyelsebar energi 2020. Den förra riksdagen godkände en lag om klenvirkesstöd. Efter en väntetid på närmare ett år har lagen nu stött på patrull i EU-kommissionen och kommer med största sannolikhet inte att godkännas. Även vår egen skogsindustri har verkat i denna riktning, påpekar SLC.

SLC betonar att regeringen måste vidta åtgärder för att kunna utnyttja den biopotential som finns i skogen. SLC kräver att Jord- och skogsbruksministeriet och Arbets- och näringsministeriet omedelbart inleder en lagberedningsprocess så att biopotentialen i skogen utnyttjas enligt tidigare beslut.

I samband med tilläggsbudgeten för 2012 bör anslagen för nuvarande åtgärder för skogsenergi höjas och det anslag som finns reserverat för klenvirkesstöd överföras till momentet för hållbart skogsbruk, anser SLC.