Foto: AFP/Lehtikuva/Justin Sullivan

Konservativa attityder mot kvinnor hämmar Republikanerna

Väljarnas röstningsbeteende på den så kallade supertisdagen visade att Republikanerna har stora problem att nå ut till kvinnor.

De senaste veckorna har de konservativa falangerna lyft upp aborträtten och preventivmedel som stora valfrågor, och det verkar slå bakut för hela partiet.

Vallokalsenkäter i den viktiga delstaten Ohio visar att i synnerhet arbetande kvinnor och ensamstående kvinnor tar avstånd från den konservativa Rick Santorum, som motsätter sig rätten till abort och har kritiserat "radikalfeminister" för att uppmuntra kvinnor att delta i arbetslivet. Förhandsfavoriten Mitt Romney fick betydligt fler röster av kvinnliga väljare i Ohio.

Men också Romney ser ut att ha fått lida av de extremkonservativas kampanj. En gallup som presenteras i Wall Street Journal visar nämligen att allt fler kvinnor återvänder till president Barack Obamas läger. Bland de kvinnliga väljarna skulle Obama vinna presidentvalet mot Romney med siffrorna 55–37.

Det senaste fallet inträffade förra veckan, när den ärkekonservativa radiorösten Rush Limbaugh kallade aktivisten Sandra Fluke för en "slampa" och "prostituerad". Orsaken var att Fluke stödde president Obamas förslag att p-piller skulle omfattas av sjukförsäkringen.

Många ansåg att Limbaughs uttalanden var oförskämda, och flera företag slutade göra reklam i hans program.

Förlusten av kvinnliga väljare kan stå republikanerna dyrt på valdagen. I valet 2008 var de kvinnliga väljarna 10 miljoner fler än de manliga.