Klicka och se hela grafiken. Grafiken gjordes i januari på basis av Sykes rapport om ryska utsläpp i Östersjön. Grafiker: Mikael Bobacka

Eurochem tvår sina händer

Eurochems ryska gödselfabrik avsäger sig allt ansvar för de höga fosforhalter som har uppmätts i Luga-älven i Ryssland. Kaj Forsius som håller i projektet från Finlands sida säger att det behövs mer provtagning.

När Östersjökommissionen Helcom i vintras rapporterade om enorma fosforutsläpp i Luga-älven som mynnar ut i Finska viken riktades misstankarna mot världens ledande gödselproducent Eurochem och dess fabrik i Kingisepp. När Helcom samlades till årsmöte i Helsingfors på onsdagen vidhöll Eurochem att gödselfabriken inte kan vara utsläppskällan.

Eurochem säger i ett pressmeddelande att fabrikens nuvarande verksamhet inte har orsakat de höga fosforhalter som har uppdagats.

Men det utesluter inte att fabrikens tidigare verksamhet kan förklara utsläppen?

- Det utesluter inte några som helst andra utsläppskällor än Eurochems fabrik. Den nuvarande ägaren köpte fabriken för tio år sedan och har investerat enorma summor i miljötekniken, säger vd Pia Jännes på kommunikationsbyrån Akvamariini som Eurochem anlitat för att föra sin talan i Finland.

I pressmeddelandet säger Eurochem att de nya vattenprover som tagits och analyserats i två laboratorier "bekräftar att företaget inte har någon negativ inverkan på Luga-älven". Eurochem är berett att fortsätta provtagningen och uppföljningen av älvens tillstånd tillsammans med utomstående aktörer.

När Finlands miljöcentral tog vattenprover i Luga i höstas uppmättes halter som visar att utsläppen på årsnivå kan överskrida 1 000 ton. Utsläppskällan är fortfarande inte lokaliserad.

Kaj Forsius som leder Helcoms Balthazar-projekt i Ryssland säger att ryssarna själva upptäckte enorma variationer i fosforhalterna i Luga 2008 och 2009. De kunde inte lokalisera källan, och därför började Helcom titta närmare på fallet.

De prover som har tagits under vintern uppvisar klart mindre fosforhalter. Men Forsius tar inte ställning till Eurochems slutsatser. Han säger att det är viktigt att man fortsätter att mäta fosforhalten under våren när isen smälter och vattenflödet ökar.

- Om vintern är de flesta diken frusna och avrinningen liten. Det kan inverka på resultatet.

Beträffande fabriken säger Forsius att produktionslinjen är ganska modern  och att reningsverket fungerar ganska bra.

- Fabriken kan inte vara källa till så stora utsläpp som uppmätts.

Sannolikt kommer merparten av utsläppen antingen från de gipsberg som finns i terrängen i närheten av fabriken eller från de gamla dagbrott och gruvor som finns i trakten. Inget utesluter att dagens utsläpp är en hälsning från Sovjettiden.

- De här aktiviteterna har pågått sedan 1960-talet, säger Forsius.

Fortsatt provtagning kan ändå belysa gödselfabrikens eventuella andel i totalutsläppen. Nästa vecka ska Forsius och hans ryska kolleger diskutera detaljer i det uppföljningsprogram som behövs för att lokalisera källan och skapa en mer exakt bild av utsläppen över en längre tid.