Lehtikuva/Martti Kainulainen

Väätäinen: Modigt gjort av Hakkarainen

Riksdagsledamot Juha Väätäinen (Saml) är positivt inställd till sitt nya uppdrag som stödperson för partikollegan i Sannfinländarna, Teuvo Hakkarainen.

Väätäinen föreslog sig själv som stödperson då han fick veta att Hakkarainen anser sig behöva vård mot sitt alkoholbruk.
–Jag känner till den här sjukdomen utan och innan. Jag har haft den själv. För en oerfaren är det omöjligt att förstå. De flesta har ingen uppfattning om vilken allvarlig sjukdom det är frågan om, säger Väätäinen till FNB.

Väätäinen uppger att Hakkarainen bestämde sig för att söka vård efter att de två träffats, men är samtidigt noga med att påpeka att det var Hakkarainen själv som fattade beslutet.

–Jag kallade in honom till mitt rum och vi diskuterade. Då han svarade ja, att han har det här beroendet, var saken i stort sett klar. Om hans svar hade varit nej skulle ingen ha kunnat göra något åt saken, säger Väätäinen.

Han tror att Hakkarainen har goda förutsättningar att lyckas göra sig kvitt alkoholberoendet.

–Det kräver mod att sträcka upp händerna och säga att man inte kan göra något åt saken. Då en kraftfull person säger så är det ett tecken på uppgivenhet, men även seger. Jag är full av tillit, han har mycket goda förutsättningar att klara sig, säger Väätäinen.