LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

Rätys och Ahdes läger tar till smutskastning

AKT:s styrelsemedlem Jori Kopra hävdar att Hilkka Ahde uppträtt berusad på jobbet - hans fackavdelning dementerar bestämt.

Anhängare till AKT-ordföranden Timo Räty har skickat ut ett pressmeddelande där det sägs pågå en kupp inom bil- och transportfacket. Pressmeddelandet är undertecknat av tolv män som uttrycker sitt stöd för Räty och förbundets styrelse.
–Situationen liknar den vi hade i slutet av 1970-talet. Då tog fältet makten av fackets kansli, men nu är det kansliet som försöker ta makten av fältet, sägs det i pressmeddelandet.
Enligt personerna som undertecknat pressmeddelandet har förbundets tidigare kommunikationschef Hilkka Ahde använts som ett svepskäl för att få mediernas blickar riktade mot frågan.

Hilkka Ahdes fackavdelning och kolleger tog henne i går i hårt försvar mot fylleribeskyllningarna. AKT:s styrelsemedlem Jori Kopra hävdar att Ahde uppträtt berusad på jobbet - hans fackavdelning dementerar bestämt.

– Här har nog bocken placerats som trädgårdsmästare, säger AKT:s förtroendeman Jukka Kauppinen.
– Det stämmer absolut inte att Hilkka Ahde varit full på jobbet, intygar Kauppinen.

Jori Kopra och en annan styrelsemedlem, Jani Lindholm, hävdade i Ilta-Sanomat att Ahde hade uppträtt med "runda ögon och helt på fyllan" under ramavtalsförhandlingarna i november.

Enligt Kopra är saken "allmänt känd" för många hade sett Ahde.
Kopras egen fackavdelning tar bestämt avstånd från hans uttalande och försäkrar att det inte är fackavdelningens ståndpunkt.

"Nonsens"
Förbundssekreterare Arto Sorvali avfärdade fylleribeskyllningarna som rena nonsens.
– Efter varje ramavtalsförhandling skrev Ahde en pressrelease. Jag kan garantera att hon inte har varit på fyllan.

Räty uppges också ha tagit upp Ahdes påstådda spritbruk inför AKT:s fullmäktige. Han ska vid samma tillfälle ha sagt att hon är "hämndgirig på grund av det som hände maken".

Hbl försökte i går be Timo Räty förklara sina uttalanden när han avlägsnade sig från polishuset i Böle, men han vägrade.
– Jag kommenterar ingenting som har med det här att göra, sade Räty mycket sammanbitet.

"Avgå!"
Medan Räty satt hos polisen skickade tre tidigare nyckelfigurer inom AKT ut ett pressmeddelande med krav på hans avgång.
"Han bör själv lämna in sitt avsked. Det vore det enda rätta och hedervärda för Räty... han har allvarligt skadat förbundet och dess medlemmars intressen", står det i brevet.

Uppmaningen är undertecknad av AKT:s förra orförande Kauko Lehikoinen, styrelsens förra vice ordförande Esa Pitkälä och förra styrelsemedlemmen Esa Bruce.

Rätys motståndare fortsatte, både anonymt och i eget namn, att utmåla honom som en tyrann som röd i ansiktet skriker åt sina underordnade som tvingats sjukskriva sig, byta jobb eller söka sig i pension.

Räty övertygade inte
Rätys enda offentliga framträdande under den kalabalik som uppstod efter avskedandet av Ahde skedde i tv:s A-studio på måndagen. Det övertygade inte de anställda på högkvarteret i Hagnäs.

– Det var ett mindre lyckat framträdande för hans del. Närmast sorglustigt, säger förtroendeman Kauppinen.

Enligt Kauppinen medgav Räty indirekt i tv-intervjun att han gjort sig skyldig till arbetsplatsmobbning.
– Vad är det annat än mobbning när han medger att han inte talat till Ahde på mer än två år?

Förbittringen inom förbundet tog sig också uttryck på AKT:s hemsidor. Ordföranden för Helsingforsnejdens busspersonal Tuulikki Aikio anser det vara ofattbart att elva styrelsemedlemmar (de som röstade mot Ahde) kan strunta i lagen.

"Hur kan ett förbund som borde skydda och hjälpa sina medlemmar agera mot sig självt? Jag är förstummad och rasande. Vid nästa fackavdelningsmöte kommer jag att föreslå att vår avdelning kräver att beslutet hävs omedelbart", skriver Aikio i sin ordförandespalt.
En stor demonstration till stöd för Hilkka Ahde planeras till den 15 mars på Hagnäs torg. AKT:s styrelse håller möte samtidigt.

Demonstrationen ska samtidigt bli en manifestation för rättvisare arbetsliv i ett större perspektiv.