Arkivfoto/Tor Wennström

Ahde väntar med ersättningskrav

AKT:s uppsagda informationschef kommenterar inte frågor om eventuella skadeståndskrav på facket.Tidigare på tisdagen krävde tre personer i tidigare ledarposition i transportfacket AKT att Timo Räty avgår från ordförandeposten.

AKT:s uppsagda informationschef Hilkka Ahde säger ännu inte hurdana ersättningsanspråk hon eventuellt har på facket. Enligt ett pressmeddelande från hennes advokat avvaktar Ahde tills polisen blir klar men sin utredning av mobbningsanklagelserna.
Ahde väntar nu i lugn och ro på vilka slutsatser styrelsen och fullmäktige i AKT drar, säger hennes advokat Markku Salo.

–I sista hand litar Hilkka Ahde på att sanningen klarnar senast i rätten, där man också kan pröva riktigheten i de enskilda beskyllningarna, säger Salo.

Det är allmänna åklagaren som driver det eventuella brottmålet mot AKT:s ordförande Timo Räty. Målet blir offentligt om åklagaren bestämmer sig för att väcka åtal och det läses upp för tingsrätten.

Det var arbetarskyddsmyndigheterna som efter ett klagomål från Ahde bad polisen undersöka den misstänkta mobbningen i AKT. Misstankarna riktar sig mot Räty och eventuellt också andra i fackets ledning. Enligt polisen finns det utöver Ahde också en annan målsägare som har arbetat som underlydande till Ahde.

Räty förhördes av polisen på onsdagen, rapporterar MTV3.