Foto: AFP/Lehtikuva/Don Emmert

Presidentstrid sargar Republikanerna

Trots sin oförmåga att väcka väljarnas entusiasm är miljardären och mormonen Mitt Romney favorit i Republikanernas primärvalskamp. Men hans valkampanj har stundvis varit smutsig, och röster varnar nu för att partiet tar skada.

Mitt Romney har länge velat bli president, har en överfylld kampanjkassa, ett väloljat valmaskineri och inga politiska lik i lasten. Ändå har han inte kunnat övertyga.


Utmanarna har lyckats skaka Romney gång på gång, men de har också fallit ifrån på grund av personliga skandaler och bristande stöd. Kvar finns huvudmotståndaren, den moralkonservative katoliken Rick Santorum samt den kaxige förre talmannen Newt Gingrich och fritänkaren Ron Paul.
 


Personliga påhopp

Nu räknar Romney matematiskt och fortsätter med de personliga påhopp som han tidigare har använt för att dra ned motståndare i smutsen.


Matematiken är enkel: satsa på de delstater som ger flest delegatröster. Det har varit tuffare att stoppa motståndarna.


"Romney har förvandlat primärvalsprocessen till något som liknar inbördeskrig" skriver The New York Times och citerar Romneys motståndare.


–Det är tydligt att negativa annonskampanjer håller killen vid liv. Republikanska väljare röstar inte på Romney om de inte tvingas till det. Och de har tvingats sedan Romney har slagit motståndarna medvetslösa, säger Nelson Warfield som hjälpte den nu avhoppade kandidaten Rick Perry.

Förblöder

Ledande republikaner anser att partiet håller på att förblöda.


–Jag skulle vilja sätta punkt nu, av praktiska skäl. Vi spenderar pengar på ett sätt som Obama-sidan inte gör, säger Leonard Curry, ordförande för Republikanerna i Florida.


Flera andra ur partiets elit håller med.


–Den centrala frågan nu är ekonomin. Jag anser bara att det bara är en kandidat som klarar av den och det är Mitt Romney, säger Virginia-politikern Eric Cantor, republikansk gruppledare i representanthuset som nu stödjer Romney.(FNB)