Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

President Niinistö tar upp frågan om valfusk med Putin

Den nyinstallerade presidenten kommer ha ett digert schema den närmaste tiden med statsbesök i Sverige och Ryssland. Förutom att träffa kung Carl XVI Gustaf, ska Sauli Niinistö ta upp frågan om valfusk med Rysslands president Vladimir Putin.

Republikens president Sauli Niinistö med maka gör sitt första statsbesök till Sverige 17-18 april 2012 på inbjudan av Sveriges konung Carl XVI Gustaf. President Niinistö träffar förutom kungaparet Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt samt parlamentets talman Per Westerberg.

Innan sitt första statsbesök deltar president Niinistö i en internationell kärnsäkerhetskonferens på toppnivå i Soul i Sydkorea 26-27 mars.

Detta sades under en presskonferens under måndagen, där han också nämnde svenska språkets roll i Finland.

 

Tvåspråkigheten självklar för president Niinistö

På svenskspråkigt håll var man överraskad över att president Sauli Niinistö inte nämnde tvåspråkigheten och inställningen till minoriteter under sitt tal på presidentinstallationen förra veckan. Däremot sade han sig vilja bli hela folkets president.


Ulla-Maj Wideroos (SFP) påpekade (Hbl 2.3) att presidenten har en mycket viktig roll som opinionsbildare i fråga om tvåspråkigheten. Under måndagens presskonferens förklarade president Niinistö att han inte nämnde tvåspråkigheten i sitt tal eftersom det är en självklarhet.


–Det fanns hundratals andra självklara saker som jag inte nämnde. Att vi är ett tvåspråkigt land är så naturligt och självklart att det inte behöver tas upp, sade Niinistö.


Presidenten kommer också så fort som möjligt att gratulera Rysslands omvalda president Vladimir Putin. Han kritiserade ändå valfusket och sade att han kommer att ta upp det till diskussion då presidenterna möts.


–Putin har långtgående relationer till Finland och jag anser det inte vara problematiskt att upprätthålla dem. Det är inget problem för mig att ta upp frågan om valfusk med Putin, men jag är säker på att man kommer att tala om det i Ryssland också.