Foto: Hbl/Niklas Tallqvist

Nordiska diplomater på finska ambassader

De nordiska länderna smider konkreta planer på gemensamma ambassader där man inte bara ska dela byggnader, utan också verksamhet, säger utrikesminister Erkki Tuomioja.

I början av maj när de nordiska utrikesministrarna möts ska de diskutera konkreta förslag om i vilka städer de kunde grunda gemensamma ambassader. Enligt Erkki Tuomioja handlar det om ett mer långtgående samarbete än vad man hittills har till exempel i Berlin eller Dar es-Salaam där ambassaderna finns i samma byggnad, men där verksamheten är helt åtskild.


– Det betyder inte bara gemensamma byggnader, utan att placera diplomater i de andras ambassader.


Hittills har gemensam verksamhet stött på hinder såväl politiskt som inom ministerierna, men enligt Tuomioja har det skett en förändring.


– Det finns en stor politisk uppslutning nu, både på ministerhåll och parlamentariskt. Det byråkratiska motståndet – eller inertian – som funnits inom utrikesförvaltningarna har blivit överkört.


Enligt Tuomioja ska överlappningarna minska.


– Nu är det ofta så att vi i samma region av världen har ambassader i samma stad. I framtiden kunde ett nordiskt land ha en ambassad i en stad i en region och ett annat nordiskt land en ambassad i ett annat land i samma region.


I Finland ökar intresset för gemensamma lösningar bland annat i och med nedskärningskraven på Utrikesministeriet som tvingar fram ambassadstängningar.