LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GUY-GERVAIS KITINA

Kongos regering i krismöte - sjukhusen överfulla

Republiken Kongos regering har samlats till krismöte på grund av branden i en ammunitionsdepå som krävde åtminstone 146 människors liv i huvudstaden Brazzaville i går.

Republiken Kongos regering har samlats till krismöte på grund av branden i en ammunitionsdepå som krävde åtminstone 146 människors liv i huvudstaden Brazzaville i går.
Ytterligare hundratals skadades. Det verkliga antalet döda tros ändå överstiga de officiella siffrorna.

Regeringen har vädjat till internationella organisationer om hjälp. Landets president har utlyst utegångsförbud i huvudstaden och förklarat platsen som katastrofområde.
Branden orsakades av en kortslutning.

Många invånare i Brazzaville som AFP talat med uppskattar att betydligt fler omkommit i explosionen än de 146 som myndigheterna uppgivit.

- Vi har räknat till åtminstone 150 döda i de militära sjukhusen och runt 1 500 skadade, varav flera allvarligt skadade, säger en fransk diplomat.

Många hus i närheten av vapendepån brann ner till grunden efter explosionen och boende vittnar om fruktansvärda scener.

- Jag upplevde apokalypsen, säger 36-åriga Jeanette Nuongui.

- Min mamma dog, min pappa dog, mina två bröder och mina två systrar också. Jag har ingenting kvar.

- Det fanns 200 rekryter i barackerna och fler än 100 i St Louiskatedralen, som rasade samman. Flera hus kollapsade också, med hela familjer inuti, sade en invånare, som starkt ifrågasatte regeringens uppskattning av antalet döda.

 

På universitetssjukhuset i Brazzaville trängdes hundratals skadade i sängar och på golv i överfulla sjuksalar och korridorer.

- Det här stället hade stora brister redan innan. Se på det nu, sade en sjuksköterska.