Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

JK redo att syna Wallin om eventuellt jäv

Justitiekansler Jaakko Jonkka mottog på måndagen försvarsminister Stefan Wallins (SFP) redogörelse gällande jävspekulationerna. Det är oklart när utredningen blir klar.

JK har nu mottagit alla uppgifter för att utreda om Wallin eventuellt kan ha varit jävig då han var med om att besluta om garnisonsnedläggningarna.


–Vi har nu fått in både Wallins, Försvarsministeriets och Försvarsmaktens redogörelser. Jag vågar inte säga när utredningen är klar, men om vi inte får in ytterligare uppgifter så ska det inte ta månader, säger Jonkka till SPT.


Wallins redogörelse är inte offentlig då utredningen ännu är oavslutad. Jävspekulationerna har uppstått på grund av att Wallin är medlem i delegationen för Nylands Brigads gille – en stödförening för garnisonen i Dragsvik. Uppdraget har inte varit någon hemlighet eftersom han själv anmält det på riksdagens webbsida. Riksdagsledamot Pentti Oinonen (Sannf) har bett justitiekanslern utreda ärendet.


Statsminister Jyrki Katainen (Saml) har i offentligheten försvarat Wallin. Katainen sade att försvarsförvaltningens tjänstemän inte en enda gång föreslog en nedläggning av brigaden under utrikes- och säkerhetspolitiska utskottets möten.