Foto: Hbl/Dan Andersson

Riksdagen får ansiktslyft för hundratals miljoner

Ett av Helsingfors mest kända landmärken ska renoveras …och de totala kostnaderna överstiger 200 miljoner euro. …När Finland år 2017 fyller 100 år ska Riksdagshuset stå färdigt.

Under tiden som huvudbyggnaden renoveras kommer riksdagen att sitta i exil i Sibelius-Akademin i grannhuset. Av konsertsalens läktare kommer en del att användas för pressen. Förhoppningen är att kunna reservera en del för allmänheten. Ett annat alternativ är att ha en stor skärm i Lilla parlamentets medborgarinformation.

Plenisalen ska restaureras. Förhoppningen är att förändringen inte ens märks. Tekniken förnyas både i plenisalen och i andra rum. AV-tekniken i utskottssalarna förnyas. Planer finns på att allmänheten ska kunna ta del av vissa utskottsmöten.

En tillfällig gångbro planeras så att riksdagsledamöter och annan personal torrskodda ska kunna ta sig från Sibelius-Akademin via Riksdagshuset ända till Lilla parlamentet.

– Men det handlar också om ledamöternas säkerhet, betonar Ilona Nokela vid riksdagens fastighetskontor.

Bron får en lätt konstruktion av byggställningar och plexiglas. Passagen kan inte byggas på marknivå på grund av trafiken till innergården. Bron dras från ett fönster i riksdagens södra flygel.

Några väggar måste slås in för nya dörrar, bland annat mot Sibelius-Akademin. Kostnaderna för de tillfälliga förbindelserna beräknas ligga på några tusen, högst 10 000 euro.

För tillfället pågår arbeten bara under jorden. En av de synligaste faserna i renoveringen blir när trappan rivs för att byggas upp igen 2015–2016. Orsaken är att vatten länge läckt ner i förrådsrummet under trappan.

En del av förändringarna som berör vanliga medborgare sker i biblioteket. Kunderna får tillträde också till bokförrådet. Biblioteket utrustas med nya möbler, trådlöst internet och ett antal datorer som kunderna kan använda.

Allmänheten ska också kunna använda sig av grupparbetsrummet. Lånedisken flyttar och biblioteket får självbetjäningsenheter.

All avfallshantering flyttar under jorden så att servicetrafiken försvinner från gården.

Läs vidare i dagens Hbl.