AKT:s styrelseordförande Timo Räty är fortfarande tyst medan vice ordförande Veijo Ruonala motiverar uppsägningen av Hilkka Ahde. Foto: Lehtikuva/Timo Heikkala

AKT:s vice ordförande förklarar uppsägningen

Vice ordföranden för bil- och transportfacket AKT, Veijo Ruonala (SDP) säger att uppsägningen av kommunikationschefen Hilkka Ahde inte beror på någon enskild händelse.

– Alla historier om taxistolpar och sådant är lösryckta stycken av vad som diskuterades under mötet. Vi talade också om andra saker men dem kommer vi inte att offentliggöra, säger Ruonala.

Till FNB säger Ruonala att AKT slopar kommunikationschefsposten och att Ahde får lön för uppsägningstiden men att hon inte har någon arbetsplikt under tiden.

I ett pressmeddelande från AKT motiverar Ruonala uppsägningen med förtroendebrist.

– Det faktum att vi avslutar Hilkka Ahdes anställningsförhållande är inte heller kopplat till den pågående polisutredningen som initierats av regionförvaltningsverket, eller med anklagelserna om arbetsplatsmobbning. De utgör en skild fråga och när det gäller dem framskrider ärendet i enlighet med lagarna och förordningarna i Finland, konstaterar Ruonala i pressmeddelandet.

"AKT redo förhandla"

Professorn i arbetsrätt vid Helsingfors universitet, Kari-Pekka Tiitinen säger att pressmeddelandet innehåller ett lockbete riktat till Ahde.

Facket kan vara redo att förhandla med henne. Eftersom AKT inte vill nagelfara härvan i offentligheten tror Tiitinen att man är redo att förhandla om ersättningar.

Tiitinen är förbryllad över att pressmeddelandet skickades ut i vice ordföranden Ruonalas namn medan ordföranden Timo Räty tiger.

– Jag har själv varit ordförande för många olika typer av organisationer. Nog är det ordföranden som ska bära ansvaret i så här pass allvarliga frågor.

Om uppsägningen blir en rättssak tror Tiitinen att processen blir tung för båda parter. Ord står mot ord.

– Det blir en offentlig rättegång där allt rivs upp.

En eventuell rättegång blir svår, framför allt när det gäller bevis. Tiitinen säger att de anställda på AKT är i en svår sits om de kallas som vittnen.

– Ahde har meddelat att hon kommer att dra oss iför rätta, så det blir säkert en rättegång, bedömde vice ordförande Ruonala till FNB.