Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Hilkka Ahde stämmer AKT

Bil- och transportfacket AKT:s beslut i fredags att avskeda sin kommunikationschef Hilkka Ahde (SDP) fördöms både av fackcentralen FFC och Socialdemokratiska partiet. FFC-basen Lauri Lyly (SDP) säger att organisationen fördömer mobbning både på sina egna och på alla andra arbetsplatser.

–Jag kan inte acceptera att den ena parten tar till uppsägning mitt i en process. Handlingsmodellen är inte förenlig med fackrörelsens sätt att agera eller ett korrekt förfarande, sade Lyly.
Misstankarna om AKT-ordföranden Timo Rätys (SDP) dåliga personalpolitik ledde till en polisutredning som väntas blir klar de närmaste veckorna.

I ett ställningstagande som är undertecknat av Tuula Peltonen (SDP), riksdagsledamot och ordförande för organisationen Socialdemokratiska kvinnor, sägs att behandlingen av Hilkka Ahde är upprörande.

–En maktfullkomlig chef mot en underlydande, mannens trovärdighet mot kvinnans ord. Alla ska behandlas rättvist på en arbetsplats, sägs det i meddelandet.
Ahde själv anser att agerandet är oförskämt. Hon lät meddela via sin advokat att hon kommer att väcka en separat talan med ersättningsanspråk mot AKT.

Prat i taxikön

Två personer som var närvarande på fredagens styrelsemöte säger till Yle och MTV3 att uppsägningen motiverades med att schlagersångaren Virve Rosti skulle ha sagt i en nattlig taxikö för två år sedan att Ahde uttalat sig negativt om AKT-bossen Timo Räty.

–Hon hade sedan efter konserten sagt till några personer i taxikön att Hilkka skulle ha kallat Timo för en skit, säger styrelseledamoten Jarkko Arpula på MTV3:s webbplats.
Senare bekräftade Ahde för Helsingfin Sanomat att det uttryckligen var Rostis ord i taxikön som anförts som grund för uppsägningen.

Rosti säger till MTV3 och tidningen Ilta-Sanomat att hon inte minns någon episod i en taxikö. Hon säger till Ilta-Sanomat att hon uppträdde på AKT:s representantmöte, men att hon inte känner någon annan i AKT än Ahde. Till MTV3 säger hon att Hilkka Ahde är en god vän.

Professorn i arbetsrätt Seppo Koskinen säger till FNB att det är svårt för en utomstående att bedöma situationen.

–AKT har ännu inte sagt ett ord om vilka uppsägningsgrunderna är. Om AKT har sagt upp Ahde av personliga skäl av det här slaget kan förbundet inte uppge dem i offentligheten, säger Koskinen.

Koskinen säger att en betydande förtroendebrist i princip kan leda till att det inte längre finns förutsättningar för en persons arbete.

–Förtroendebrist räcker som uppsägningsgrund i sig men har förtroende förlorats på tillräckliga grunder? resonerar Koskinen.