Snabbfärjor drar in pengar för Tallink

Den estniska rederigruppen Tallink visar en rejäl vinst för fjolåret. Färjorna mellan Helsingfors och Tallinn genererar hälften av koncernens vinst.

Tallinks aggressiva satsning på att bli marknadsledare i färjetrafiken i norra Östersjön har burit frukt. Det visar resultatet för fjolåret. Rörelseresultatet ökade med tio procent till 163 miljoner euro. När räntor och avskrivningar dragits av kan bolaget fortfarande visa ett nettoresultat på 38 miljoner euro. Det är 30 procent mer än året innan.

För Tallink är rutten Helsingfors-–Tallinn den verkliga mjölkkon. Bolaget har tre färjor på rutten med sammanlagt 6–7 dagliga avgångar i vardera riktningen. Till och med under höstmånaderna, som är lågsäsong i färjebranschen, kunde bolaget håva in 240 000 euro varje dag i nettointäkter från trafiken mellan Helsingfors och Tallinn.

Bolaget har redan 58 procent av marknaden på den rutten och passagerarmängderna fortsätter att växa.

Trafiken mellan Finland och Sverige har däremot stagnerat. Antalet resenärer ökade inte i fjol och för det segmentet rapporterar Tallink ett resultat på 33,6 miljoner euro. Det är en minskning med 20 procent jämfört med år 2010.

Trafiken mellan Estland och Sverige ger också vinst. Där-emot är rutten Stockholm–Riga fortfarande olönsam. Förlusten stannade vid 1,7 miljoner euro. Det är mindre än året innan.

Trafiken mellan Finland och Tyskland syns som en förlust på åtta miljoner euro. Rutten har lagts ner och de två snabbfärjorna som trafikerade rutten har chartrats ut för trafik mellan Skottland och Irland.

Tallinks bemanningskostnader är rejält lägre än konkurrenten Viking Lines. Räknat per transporterad passagerare var Tallinks personalkostnader 13,9 euro. För Viking Line är motsvarande siffra 19,1 euro.

Tallink dras ännu med stora skulder. I fjol amorterade bolaget lån för 112 miljoner euro men fortfarande återstår 814 miljoner att betala. I år ökar amorteringarna eftersom uppgörelsen med bankerna om en delvis amorteringsfri period på två år har löpt ut.

Tallink är noterat på Tallinnbörsen sedan sex år tillbaka men har inte hittills kunnat betala ut någon utdelning.

– Snart är Tallinks lånebörda på en sådan nivå att bolaget kan börja betala utdelning, säger analytikern Marko Daljajev på SEB till den estniska affärstidningen Äripäev.