Svenska journalister i Etiopien släpps kanske snart

Den belgiske EU-veteranen Louis Michel är optimistisk om att de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson kan släppas inom några dagar, rapporterar radiokanalen Voice of America från Etiopien.

EU-parlamentarikern och ex-utrikesministern Louis Michel bedriver "fruktbara diskussioner" om frisläppandet med Etiopiens premiärminister Meles Zenawi. Michel är också uppmuntrad av ett lyckat möte mellan Meles och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i London förra veckan.

Martin Schibbye och Johan Persson överklagade inte sina elvaåriga fängelsestraff för terrorrelaterade brott eftersom de i stället vill försöka bli benådade. Det är oklart om de har lämnat in några nådeansökningar. Journalisterna dömdes till fängelse i december.

Träffade svenskarna

Michel säger till radiokanalen att han hade ett privat möte i fängelset i onsdags med svenskarna och att han är imponerad av deras tillstånd och den ånger de visar.

–Det första de sade till mig var att de hade gjort ett stort misstag och ångrade det, att de var beredda att be om ursäkt och lova att inte upprepa sitt misstag och att dra lärdom av denna dåliga erfarenhet.

Expertis har tidigare sagt att en förutsättning för benådning är just att medge skuld, be om ursäkt och att lova bättring.

Persson och Schibbye greps och skottskadades i juni när de illegalt korsade gränsen från Somalia till den stängda etiopiska Ogaden-regionen. De fälldes för samröre med den i Etiopien terrorstämplade gerillan ONLF, Ogadens nationella befrielsefront.