Foto: EPA/Boris Roessler

EU vill fördröja Googles nya villkor

EU vill att Google stoppar sina nya användarvillkor. I ett brev till den amerikanska sökjätten ifrågasätts om villkoren följer europeisk dataskyddslagstiftning.

Brevet är skrivet av den franska datainspektionen CNIL på alla europeiska dataskyddsmyndigheternas vägnar.

–CNIL och övriga europeiska dataskyddsmyndigheter är djupt oroade över hur personuppgifter kan sammanställas mellan olika tjänster och har starka tvivel på lagligheten i en sådan behandling och om den stöder europeisk dataskyddslagstiftning, skriver CNIL i brevet.

De europeiska myndigheterna är inte ensamma om att oroas av Googles nya villkor som trädde i kraft på torsdagen. Många integritetsförespråkare varnar för att Google genom att slå samman information från bolagets olika tjänster ökar möjligheten att kartlägga användarnas användning av nätet.

– Vid en ytlig betraktelse ser det ut som att man ökar riskerna för integritetsintrång, säger Göran Gräslund, generaldirektör på svenska Datainspektionen till Computer Sweden.

Googles syfte med de nya villkoren är att få en ännu bättre bild av användarna och på så sätt kunna rikta reklam mer effektivt.