Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

WWF: Undvik vild Östersjölax

Bara handeln och restaurangerna är upplysta behöver konsumenterna inte läsa in sig på bestånd och certifikat. WWF står mer än gärna för upplysningen.

Sampsa Vilhunen, chef för havsprogrammet vid Världsnaturfonden WWF i Finland, presenterar den fjärde och reviderade fiskguiden med ett stort leende.

– Det går mot det bättre. Många hotade arter har försvunnit ur butikernas sortiment, i höstas slutade många sushirestauranger använda tonfisk och mörtfiskarna upplever en renässans.

WWF:s fiskguide finns i fickformat för konsumenter och i en utförligare version för dem som köper och säljer fisk. Fiskarterna är kategoriserade enligt färger. De gröna är det fritt fram att konsumera, de gula ska man vara försiktig med och de röda ska man låta bli. I årets fiskguide har den vilda Östersjölaxen blivit röd.

Det betyder att handeln och restaurangerna som lovat följa WWF:s rekommendationer och förbjuda rödlistade fiskar tvingas ta ställning till fiskepolitikens stora tvistefråga: laxfisket.

– Årets fiskekvotligger långt ifrån det som forskarna anser är hållbart, samtidigt som tjuvfisket är utbrett. Jag hoppas att man inte kommer att kunna köpa vildlaxen i butikerna. Men även om de stora kedjorna fattar ett sådant beslut centralt finns det alltid köpmän som vill tjäna på att sälja det som ingen annan har, säger Vilhunen.

Bojkotta inte

WWF vill samarbeta på bred front för att Finland i slutet av 2015 ska vara det första landet i världen där man enbart säljer fisk som fångats och producerats på ett hållbart sätt. Enligt Sampsa Vilhunen handlar det inte om att helt utestänga fiskarter.

– Genom en bojkott bidrar man inte till ett mer hållbart fiske.

Läs vidare i morgondagens Hbl.