Foto: Colourbox

Portugal fick grönt ljus för nya lån

Portugal har uppfyllt villkoren för nya nödlån på 14,6 miljarder euro från euroländerna och IMF ur stödpaketet från 2011. Det här var tredje gången Portugals anpassningsprogram granskades.

Portugals finansminister Vitor Gaspar konstaterar att granskningen visar att Portugal kan uppfylla villkoren trots det kärva ekonomiska läget. Samtidigt meddelade han att Portugals regering räknar med att landets BNP under 2012 minskar med 3,3 procent, mot en tidigare beräkning på 3,0 procent.

Den djupare recessionen gör det svårare att uppfylla målet om att dra ned budgetunderskottet till 4,5 procent av BNP, från fjolårets beräknade 5,9 procent.

Många bedömare befarar att Portugals stödprogram från 2011 med nödlån på totalt 78 miljarder euro inte räcker och att den portugisiska regeringen kommer att tvingas be om ett andra stödprogram, med en skuldlättnad i linje med det som krislandet Grekland håller på att genomföra.

Tanken är att stödet till Portugal ska räcka till 2013, då landet enligt planen ska börja finansiera sig på egen hand på kapitalmarknaden igen. Om detta skulle försvåras av externa faktorer är euroländerna och IMF redo att skjuta till mer stöd, enligt Gaspar.

Portugal tvingades be om krishjälp i maj i fjol. Landet förband sig till att följa ett hårt anpassningsprogram för att få ett stöd på 78 miljarder euro.