Foto: EPA PHOTO/US MILITARY/GySgt Robert K. Blankenship. Kvinnoaktivisterna i Irak är rädda att kvinnoministerns utspel om lämpligare klädsel i förlängningen kommer att betyda att alla måste bära slöja.

Iraks kvinnominister vill se gråare kvinnor

Klä er lämpligare. Undvik byxor och korta kjolar. Och lite mindre färg, tack. Uppmaningen till Iraks kvinnliga statsanställda gör landets kvinnoaktivister ursinniga.

Uppmaningen till Iraks kvinnliga statsanställda kom i form av ett officiellt brev från landets minister för kvinnofrågor.

– Det stod att kvinnorna inte ska klä sig i så många färger. De får inte bära korta kjolar eller byxor. Motiveringen var att de som statsanställda ska rätta sig efter kulturen och religionen, säger Liza Hido, ordförande i Bagdads kvinnoförbund, per telefon till Hbl.

Brevet kom i januari och sedan dess har kvinnoaktivisterna ordnat demonstrationer och försökt få till stånd ett möte med minister Ibtihal al-Zaidi.

– Uppmaningen är chockerande. Hon är ju minister för kvinnofrågor. Det är meningen att hon ska skydda våra rättigheter!

Hittills har Bagdads kvinnoförbund inte fått någon träff med ministern och enligt de uppgifter Liza Hido har bär kvinnorna fortfarande vilka kläder de vill. Men de är rädda att frågan är långt ifrån utagerad.

– Vi har en så vacker mångfald av folk med olika klädtraditioner i Irak. Alla har rätt att bära de kläder de vill. Vi vill inte att kläderna ska bli politik, säger Hido.

"Viktigare saker att diskutera"

Det finns många islamistiska partier i Irak som är för strängare klädsel bland kvinnor. Det som oroar på sikt är ett tvång att bära hijab, den muslimska slöjan som döljer håret och halsen men inte ansiktet.

– Det är klart att vi är rädda för det, men jag kan inte föreställa mig att det går så långt. Vi arbetar alla emot det här senaste förslaget. Vi hoppas vi kan stoppa det.

Själv är Liza Hido kristen och har aldrig burit slöja.

Vilka sorts kläder bär du?
– Haha! Säkert precis likadana som du. Aldrig hijab. Byxor, precis som min mamma och mormor. Än så länge.

Hido säger också att hon är trött – trött på att tvingas arbeta med irrelevanta frågor som den här när landet är sönderbombat.

– Senast i morse (läs: i torsdags) exploderade bomber när jag var på väg till jobbet. Vi behöver bättre säkerhet och en basservice som fungerar. Vi behöver hjälp att återuppbygga vårt land. Det här är saker som vi vill diskutera – i stället för att slösa tid på att tala om vad vi har på oss.

"Koranen gäller båda könen"

Islamforskaren Susanne Dahlgren vid Helsingfors universitet säger att klädkoderna föreslås för att politiska krafter anser att de gynnar deras ställning.

– De vill framstå som duktiga muslimer när de säger att kvinnor ska täcka ansiktet och kroppen.

Står det i Koranen hur kvinnor ska klä sig?
– Det som står där gäller både män och kvinnor. Man kan alltså inte ensidigt säga att Koranen tvingar kvinnorna att täcka sig. Men hur man tolkar Koranen är en helt annan sak. Seder och historisk utveckling ligger bakom hur man klär sig runt om i världen, såväl i den muslimska som i den västerländska.

Läs vidare i dagens Hbl.