Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Demonstration mot försvarsnedskärningar

Språkpolitik ödelägger försvaret, var en av deviserna i en demonstration mot nedläggningen av Norra Karelsens brigad.

De flesta av de cirka hundra demonstranterna som på tisdagen hade samlats utanför Riksdagshuset var från Norra Karelen och de ville för riksdagsledamöterna berätta vad de anser om nedläggningen av garnisonen i Kontiolahti.

Demonstranterna påpekade att 300 jobb försvinner och att det är ett hårt slag för den redan nu svårt drabbade regionen.

Försvarsminister Stefan Wallin (SFP) har enligt demonstranterna offrat Finlands försvarsförmåga på språkpolitikens altare när han räddat Nylands Brigad i Dragsvik.

På ett plakat står "Dragsvik till Obbnäs". Esa Nieminen bär på ett plakat med rysk text.

– Här står att Putin kan sitt jobb medan Wallin inte alls har skött sig. Bakom gränsen rustar Putin upp medan Wallin skär ned. Vi vet alla vad som händer när ett militärt vakuum skapas, det är nog någon som fyller det, förklarar Nieminen.

– Vi har stridit mot ryssen och vet att Finland måste ha en hög försvarsberedskap. Läggs garnisonen i Kontiolahti ned öppnar vi porten och säger välkomna, suckar Topi Kausala.

Nieminen har inga illusioner om att försvarsnedskärningarna inte skulle genomföras.

– I riksdagen görs ju bara otrevliga beslut. Folket förs bakom ljuset. När nedskärningarna blir så stora att folket inte klarar av det gör vi snart som grekerna och står inte så här fredligt och demonstrerar.