Lehtikuva/Vilja Vehkaoja

Helsingin Sanomat blir tabloid

Helsingin Sanomat byter format vid årsskiftet. – Övergången till tabloid har förberetts i flera år, enligt chefredaktören Mikael Pentikäinen.

– Tiden var helt enkelt mogen, säger Helsingin Sanomats chefredaktör Mikael Pentikäinen.

Det har redan länge spekulerats om HS förbereder en övergång till det kompaktare tabloidformatet. HS har gjort flera provversioner i tabloidstorlek under de senaste åren, men chefredaktören och Sanomakoncernens ledning har tidigare avvisat spekulationerna om att tidningen skulle överge det större broadsheetformatet.

I går gick HS ändå ut med uppgifter om att man förberett en övergång sedan 2004.

Enligt Pentikäinen har övergången utretts noga och man har fått ett allt starkare stöd för reformen i de senaste läsarundersökningarna.

– Många läsare uppger att de är välbekanta med formatet via Hbl. De tycker att formatet är mycket läsvänligare och lättare att hantera, säger Pentikäinen.

En annan orsak till övergången är de digitala medierna. Tabloiden är mycket lättare att anpassa till elektroniska format än broadsheet.

Formatbytet skall enligt de senaste uppgifterna ske vid årsskiftet, men Sanoma koncernens styrelse måste ännu godkänna ärendet under ett styrelsemöte i juni.

– Hela ledningen understöder ändå reformen, enligt Pentikäinen.

Flera ledande europeiska kvalitetstidningar har under de senaste åren övergått till tabloid. I Storbritannien utkommer bland annat The Guardian och The Times som tabloider medan nästan alla ledande dagstidningar i Sverige och Norge har bytt till tabloidformatet.