Youtube-skärmbild

Video med Arajärvis blickar var manipulerad

Videosnutten där doktor Pertti Arajärvi, make till president Tarja Halonen, glor på den danska kronprinsessan Marys bröst var manipulerad, rapporterade den danska tv-stationen TV2 på sin webbplats på söndagen.

 Avslöjandet om manipuleringen gjordes ursprungligen i tv-programmet Presselogen, som kritiskt granskar medierapporteringen.
Sedan videoklippet från drottning Margrethes 40-årsjubileum som regent visades i satirprogrammet Nattholdet för drygt en vecka sedan har det spridits över världen både i tv-program och på internet.

På videklippet ser man först hur Arajärvis ögon är riktade mot kronprinsessan Marys urringning. I nästa stund ser man hur Mary vänder sig mot Arajärvi, som oskyldigt riktar blicken mot taket. I verkligheten gick det dock åtta minuter mellan händelserna.

Det här bekräftades i Presselogen av Nattholdets programvärd Anders Breinholdt. Han påpekar att satirprogram får klippa samman scener på det här sättet.

Debattörerna i Presselogen var ändå kritiska till den internationella spridning videosnutten fått.
–Jag tycker man ska göra en varudeklaration för den. Och den ska ges i programmet, ansåg Lars Grarup, chefredaktör för tidningen Politiken.
Yles webbplats var på söndagen först om att rapportera om manipuleringen.