Arkivfoto.

Eurokrisen överskuggar G20-möte

Länderna i eurozonen måste stärka sina räddningsfonder till en "europeisk brandvägg" som ska hindra skuldkrisen att sprida sig till resten av världen. - Vi måste skapa alla brandväggars moder, sade OECD:s generalsekreterare Angel Gurria.

Ett definitivt EU-beslut om hur den ekonomiska "brandväggen" ska se ut lär inte fattas på toppmötet i Bryssel i veckan, antyder finansminister Schäuble.

- Vi förklarade för alla våra kollegor att vi i Europa fattar beslut i mars, precis som stats- och regeringscheferna har bestämt. Men mars har 31 dagar, säger Schäuble i Mexico City.

Veckans EU-toppmöte äger rum torsdag—fredag 1—2 mars.

Krav på brandvägg

Länderna i eurozonen måste stärka sina räddningsfonder till en "europeisk brandvägg" som ska hindra skuldkrisen att sprida sig till resten av världen. Det var budskapet när G20-länderna möttes.

När finansministrar och centralbankschefer i G20 möttes i Mexiko helgen överskuggade skuldkrisen i Europa alla andra frågor. Länder som USA, Kanada och Japan ökade pressen på eurozonen att bygga upp större räddningsfonder för att hindra att krisen sprider sig.

De vill bland annat att eurozonens befintliga krisfond EFSF ska slås samman med den permanenta uppföljaren ESM som etableras i sommar.

- Vi måste skapa alla brandväggars moder, sade OECD:s generalsekreterare Angel Gurria.

Även USA:s finansminister Timothy Geithner talade om att skapa en "stark och trovärdig brandvägg".

- Om de gör det hamnar världen inte bara i ett läge med minskad risk för den globala tillväxten utan det blir också mer syre för att ta itu med långsiktiga frågor, sade Geithner.

Men Tyskland som hittills fått dra tyngsta lasset är inte redo att öka insatsen. Det är inte "ekonomiskt förnuftigt" att "oavbrutet pumpa in mer pengar i räddningsfonder eller köra i gång ECB:s (Europeiska centralbanken) tryckpressar", sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Tyskland anser att ännu större räddningsfonder skulle minska pressen på krisländer att sanera sina ekonomier och få ordning på finanserna.

Tyskland och andra euroländerna vill att de icke europeiska medlemmarna i G20, som USA, Kina och Japan, ska öka sina bidrag till Internationella valutafonden (IMF), som ska bygga upp en egen räddningsfond. USA har redan sagt bestämt nej.

Brasiliens finansminister Guido Mantega sade att de växande ekonomierna, dit Brasilien räknas, bara öppnar plånboken om de får mer inflytande inom IMF och länderna i Europa ökar sina insatser.

Han listade villkoren efter ett möte med de andra länderna i Brics-gruppen (Brasilien, Ryssland, Kina, Indien och Sydafrika)..