Studentprovsreform …skjuts upp med ett år

Efter hård kritik mot den pressade tidtabellen för när studentprovet i modersmål ska förnyas har undervisningsministern tänkt om. – Den blir inte av 2015, mer realistiskt är 2016.

Efter hård kritik mot den pressade tidtabellen för när studentprovet i modersmål ska förnyas har undervisningsministern tänkt om.
– Den blir inte av 2015, mer realistiskt är 2016.
I går skrev Hbl om att studentprovet i modersmål ska förnyas med rekordsnabb tidtabell. Varken Studentexamensnämnden eller Utbildningsstyrelsen konsulterades, men väntas nu ansvara för förändringen. Förnyelsen var tänkt att träda i kraft redan 2015, så i praktiken måste den vara klar redan i höst när de första som ska skriva provet börjar gymnasiet. När Hbl får tag på undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) medger han att tidtabellen är ”rätt så snäv”.
– Jag har fått mycket respons och önskemål bland annat av experter inom modersmålet. Den här förnyelsen måste göras lugnt och grundligt.
Vad betyder det i praktiken?
– Nu vågar jag säga att förnyelsen skjuts upp åtminstone till 2016.
Ännu på onsdag levde arbetsgruppen i tron att provet ska träda i kraft 2015.
– Det lyckas helt enkelt inte.
Dålig information
Den arbetsgrupp som ministeriet har tillsatt har bara hunnit hålla ett möte. I gårdagens Hbl uttalade flera av medlemmarna sin oro över den enormt pressade tidtabellen och över hur den påverkar studenternas rättsskydd. Studentexamensnämndens ordförande Juhani Lokki berättade att informationen från ministeriet har varit knapp liksom motiveringarna till varför reformen görs just nu få.
Hur svarar du på kritiken om att informationsgången mellan ministeriet och arbetsgruppen inte har fungerat?
– I november träffade jag och min statssekreterare Studentexamensnämndens ordförande och generalsekreterare. I diskussionerna kom det fram att de var bekymrade över tidtabellen. Om det finns en uppfattning om att informationsgången inte har fungerat måste vi ta lärdom av det. Det beror också delvis på att behandlingen av reformen har skjutits upp, säger Jukka Gustafsson.
Många reformer
Undervisningsministern medger att arbetsgruppen borde ha fått komma i gång med sitt arbete redan i höstas. Att hela processen sköts upp beror enligt Gustafsson på att ministeriet har haft många andra stora reformer på sitt bord.
I diskussionen om reformen dyker namnet Aleksi Kalenius ofta upp. Han är ministerns specialmedarbetare och bestrider själv att han är drivkraften bakom förslaget.  Enligt Jukka Gustafsson har Kalenius suttit med som sek­reterare under regeringsprogramsförhandlingarna, men inte haft en aktiv roll. Orsaken till reformen och den tajta tidtabellen är enligt ministern de färska och oroväckande forskningsresultat från Helsingfors universitet som presenterades under förhandlingarna om regeringsprogrammet.
Enligt dem varierar vitsorden mellan de olika ämnena i studentexamen stort och det här gör att studenternas rättsskydd äventyras när de använder sitt studentbetyg för att ansöka om en studieplats.