Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

Vuxna ska vaccineras på samma sätt i hela landet

Praxisen för hur vuxna vaccineras ska blir enhetlig. Därför har man i norra Finland i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd gjort upp anvisningar för vaccinering av vuxna.

Det finns många vuxna som inte vet vilka vaccinationer de behöver – och läkarna kommer inte alltid ihåg att rekommendera viktiga vaccineringar.

–Vaccineringspraxis för vuxna varierar stort både geografiskt och mellan de olika hälsovårdsenheterna, oavsett om personerna hör till en riskgrupp eller inte, säger specialistläkaren i infektionssjukdomar Markku Broas på Lapplands centralsjukhus.

Anvisningarna rekommenderar influensavaccin till alla friska vuxna och pneumokockvaccin till alla över 65-åringar. Pneumokockbakterien är en vanlig orsak till lunginflammation bland äldre.

Det lönar sig också att kontrollera att över 65-åringar har stelkramps- och difterivaccineringarna i kraft: framförallt äldre kvinnor kan sakna dem.

Åldern avslöjar

Rekommendationen som infektionsläkare i norra Finland tagit fram gäller till en början i sjukvårdsdistrikten i Lappland, Länsi-Pohja, Norra och Mellersta Österbotten samt Kajanaland. Det är meningen att rekommendationerna så småningom ska gälla i hela landet.

–Läkare och övrig hälsovårdspersonal har en viktig roll och betydelse då man delar ut information om vaccinering av vuxna. Därför måste rekommendationerna bli en del av den dagliga patientvården, säger Broas.

Arbetsgruppen ska nu göra upp skilda vaccineringsanvisningar för resenärer samt personer i riskgrupper.

Tills vidare saknas det ett omfattande system där man kunde följa upp hur de vuxna finländarna vaccinerats. Enligt Broas avslöjar den egna åldern oftast vilka vaccin man fått som barn. Vaccineringsuppgifter från vuxen ålder finns vanligtvis att tillgå hos den egna hälsovårdscentralen eller hos företagshälsovården.

Vaccineringsanvisningarna för friska vuxna offentliggjordes på läkardagarna i Uleåborg (Pohjolan lääkäripäivät) i dag.