Roligt, säger rojalisterna

– Republikanerna får det lite besvärligare nu, säger Henrik S. Järrel och myser. Han är pensionerad riksdagsman och initiativtagare till Riksdagens rojalistiska nätverk.

Mindre än tre timmar efter förlossningen träffar Hbl Henrik S. Järrel på Karolinska sjukhuset. Han har vakat där en stor del av natten. För Sveriges rojalister är det en stor dag.

– Det här är väldigt roligt, både för kungliga familjens del, men också för svenska folkets del, säger han.

Vad betyder det här för kungen och drottningen?

– De är stolta morföräldrar. Inte minst drottningen är glad. Det är nyttigt att fokus flyttas över på det lilla barnet, bort från de tråkiga skriverier som vi har upplevt 2011.

Men hade du inte hoppats på varannan herrarnas på tronen?

– Nej, jag tycker att det är bra så här. Vi har haft mest herrar på Sveriges tron. Det är dags för damerna att visa framfötterna nu.

Bernadotterna är kända för att leva länge. Kommer hon inte att få vänta en evighet på att bli drottning?

– Det finns en fördel i det eftersom svenska folket då har en lång startsträcka på sig för att lära känna sin nästa tronarvinge.

– Så är det inte när man väljer en president som sitter några år och som man inte lär känna särskilt väl, säger Järrel.

Hos Republikanska föreningen var det inte lika glada tongångar. Republikanerna gratulerade Victoria och Daniel till att de blivit föräldrar, men påminner riksdagen om att det är dags att avskaffa monarkin.

- Vi vill i dag gratulera Victoria och Daniel. Men om stödet för monarkin minskar i samma takt som de senaste tio åren kommer en majoritet att vilja avskaffa den 2024, då barnet är i tonåren, säger Peter Althin, ordförande i Republikanska föreningen.