Foto: AFP/Lehtikuva/Don Emmert

Oklart efter sista primärvalsdebatten

Konstellationen inför republikanernas primärval i USA klarnade inte under den sista tv-debatten natten till torsdagen finsk tid. De intensivaste duellerna under den direktsända debatten fördes mellan tidigare guvernören Mitt Romney och tidigare senatorn Rick Santorum.

Rick Santorum, som stigit som en raket i opinionsmätningarna på den senaste tiden, blev ställd mot väggen av såväl Mitt Romney som Ron Paul och Newt Gingrich. Santorum hade mycket att bevisa men kom aldrig riktigt till skott.

–Santorum skulle ha behövt en lysande debatt, och det klarade han inte. Alla blickar var riktade mot honom och han gick miste om en strålande möjlighet, säger republikananalytikern Fred O'Connell till medierna.

Segrare i den livsviktiga debatten blev Mitt Romney, som förutspåtts en förlust i primärvalet i hemstaten Michigan på tisdag.

Mitt Romney uppträdde som de moderatas kandidat medan Santorum, som fiskar efter de ultrakonservativa rösterna, var tvungen att kämpa med liksinnade Gingrich och Paul.

Otippat fortfarande möjligt

Det finns ändå saker som de två populäraste kandidaterna är eniga om: båda är emot preventivmedel, speciellt om de bekostas av staten. Kandidaterna skrädde inte heller orden om president Barack Obamas Iranpolitik: båda är redo för en militär sammandrabbning.

De färskaste opinionsmätningarna har ändå gett upphov till en hel del oro bland den republikanska ledningen.

Enligt mätningarna skulle Obama vinna över alla fyra republikanska kandidater i det slutliga valet. Dessutom är inte ens republikanerna själva speciellt nöjda med sina kandidater.

Washington kokar av rykten om att partiledningen är beredd att dra fram en överraskningskandidat ur bakfickan och presentera denna vid partikongressen i augusti. Å andra sidan påminner analytikerna om att väljarna oftast samlar sig bakom den gemensamma kandidaten när presidentvalet väl drar igång.

Också Rick Perry, som redan petats ut ur kampen, har kommit med antydningar om att inget är klappat och klart före partikongressen. Alla kandidater har också svurit att kämpa till det bittra slutet.