Foto: AFP/Lehtikuva/Jonas Ekströmer

Det blev en "mycket söt prinsessa"!

Prins Daniel är rörd när han möter pressen. - Mina känslor var lite "all over the place"... flickan låg på sin moders bröst och det var svårt att slita sig för att träffa er sade Daniel till den församlade pressen.

Kronprinsessan Victoria har fött en frisk flicka, 51 centimeter lång och med en vikt på 3280 gram. Barnet föddes 5.26 finsk tid på Karolinska sjukhusets förlossningsavdelning i Solna. Mor och barn mår bra. 

Prins Daniel är rörd när han möter pressen.

 - Mina känslor var lite "all over the place" ... flickan låg på sin moders bröst och det var svårt att slita sig för att träffa er, sade Daniel till den församlade pressen

- Jag vill tacka alla som under nio månader delat vår glädje. Prinsessan mår strålande. 

- Jag var ganska nervös för det är alltid förenat med risk att föda ett barn, säger prins Daniel som också var med och klippte navelsträngen.

Victoria kom till sjukhuset klockan 00.50 natten till torsdagen. Hon färdades från Haga slott till det närbelägna universitetssjukhuset i en av hovets ordinarie personbilar.

Victoria och prins Daniel togs emot på sjukhusets ordinarie förlossningsavdelning. Där har de ett eget rum, och det finns även personal tillgänglig.

Förlossningsläkaren trebarnsfar

Förlossningsläkaren Lennart Nordström är själv trebarnspappa. Han tonar dock ner sin roll. Han ville inte avslöja hur länge Karolinska vetat om att det är där hon skall föda. 

 - Min roll var väldigt underordnad. Han blev jag kändis över en natt men är egentligen en väldigt anspråkslös man.

-  Det är spännande att vara support under en förlossning. Det är lätt att vi krånglar till det. 

 -Det är underbart att vara förlossningsläkare. Det är ett meningsfullt och stimulerande jobb.

Barmorskan som var med vid förlossningen heter Cecilia Lind.

Hovets hemsida hittar du här.

Presskonferensen med den lycklige nyblivne pappan, prins Daniel hittar du här.