Foto: Lehtikuva/Mikko Stig. Stora demonstrationer mot Acta-avtalet har ordnats runt om i Europa.

Acta-avtalet skickas till EU-domstolen

Det omstridda Acta-avtalet ska granskas av EU:s domstol, efter en begäran från EU-kommissionen.

Farhågor finns om att avtalet ska begränsa nätanvändningen, vilket lett till kraftiga protester.

EU:s handelskommissionär Karel De Gucht försäkrade, när han meddelade beslutet om granskningen, att han delar människors oro – "särskilt inför friheten på internet".

–Debatten måste vara baserad på fakta, inte på felaktigheter och rykten som har dominerat i sociala medier och på bloggar de senaste veckorna, tillade han.

Tänkte föreslå

Acta är ett internationellt handelsavtal mot piratkopiering och varumärkesintrång. Förhandlingarna om avtalet, som nyligen skrevs under, har pågått sedan 2008. Efter skarp kritik ska nu EU:s domstol titta på om Acta är förenligt med yttrandefriheten och friheten på nätet.

–Det här är något som vi har diskuterat att Europaparlamentet ska föreslå nästa vecka, men kommissionen hann före, säger svenska EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till TT.

Han menar å ena sidan att det finns punkter som kan behöva granskas, å andra sidan att felaktiga uppgifter förekommer i debatten. Påståendet om att tullen ska beslagta privatpersoners bagage i jakt på upphovsrättsskyddat material stämmer inte, menar Fjellner.

–Samma sak med det här om att fildelare ska stängas av från nätet. Jag har läst avtalet 50 gånger utan att hitta något om det, säger han.

Men de kritiserade punkterna står inte heller svart på vitt, menar Anna Troberg, ledare för svenska Piratpartiet.

–Däremot är avtalet så luddigt skrivet att det öppnar för sådana här saker, säger hon till TT.

Troberg välkomnar granskningen, men har inga förhoppningar om någon förändring av avtalet.

Acta-avtalet har skrivits under av bland annat Finland, USA, Japan och Kanada. Några östeuropeiska länder har avfärdat det.