Foto: Lehtikuva. Grekiske finansministern Evangelos Venizelos och finansminister Jutta Urpilainen skriver under avtalet om lånegarantier.

Grekland får sina 130 miljarder i stöd

Eurozonens finansministrar sade ja till ett nytt stödpaket för Grekland, som lovas nya nödlån. Uppgörelsen väntas minska Greklands skuldnivå till 120,5 procent av BNP, enligt källor inom eurozonen.

Chefen för Europeiska centralbanken, Mario Draghi, välkomnade uppgörelsen om Grekland.

- Det är en mycket bra överenskommelse och jag välkomnar den grekiska regeringens åtaganden för att åter skapa tillväxt och stabilitet, sade Draghi efter 13 timmars överläggningar i Bryssel.

Uppgörelsen väntas minska Greklands skuldnivå till 120,5 procent av BNP, enligt källor inom eurozonen.

Grekland måste uppfylla en rad villkor fram till slutet av februari för att säkra nödlånen, sade Jean-Claude Juncker. Ett nytt möte med eurozonen ska i början av mars avgöra om Grekland uppfyllt kraven.

- Jag tror att det var ett riktigt beslut utifrån de alternativ man hade att välja på. Både för Grekland och ur stabilitetssynpunkt hade det varit olyckligt om man inte hade kunnat lösa den här sista knuten, säger Annika Winsth, chefekonom vid Nordea.

TT: Vad händer nu?

- Nu är det fortfarande så att Grekland måste rätta in sig i ledet och rätta mun efter matsäck. De har ju hårda åtstramningar framför sig, över lång tid, så det är ingen lätt resa de har framför sig. Men de är fortfarande med inom samarbetet och de har ett stöd som kan hjälpa dem att hantera den akuta situationen här och nu.