Foto: Hbl-arkiv/Karl Vilhjalmsson

Gamla dåligt isolerade tak får istappar att bildas

Det är gamla dåligt isolerade tak, dålig luftcirkulation vid takfoten och extrema väderförhållanden som gör att det bildas farlig is på taken. Den slutsatsen kan man dra av en liten rundringning till branschfolk.

En läsare har föreslagit att Hbl undersöker vilken typ av hus som haft problem med fallande isblock och istappar.

”Jag kan nästan slå vad om att största delen av dessa hus har byggt om sina vindar från att ha varit kalla förvarsutrymmen till antingen varma utrymmen eller bostäder och de har fuskat med isoleringen. Is bildas på taken då värme läcker och snön smälter ovanpå, varefter det fryser till is”, skriver läsaren.

Att värmeläckorna skulle komma från fuskbyggda taklägenheter tror varken Jussi Jokinen, utvecklingschef vid Isover eller Heikki Kauranen, utvecklingschef vid disponentförbundet på. Båda anser att när man bygger nya lägenheter blir värmeisoleringen i allmänhet bättre eftersom man följer nya bestämmelser.

Orsaken ligger snarare i att gamla hus är otäta och dåligt isolerade. När det kommer mycket snö börjar problemen.

– När det inte finns isolering under taket blir takplåten varm, snön smälter och det bildas is. Varje hus är en individ som måste undersökas separat. Det finns inga snabba trick för att lösa problemen. Okontrollerade värmeläckor är svåra att komma åt, säger Heikki Kauranen.

– Jag skulle råda dem som ser hängande istappar att försöka lokalisera läckorna med en värmekamera och sedan isolera dem. Några rörinstallationer tror jag inte på men man bör se till att det finns normal luftcirkulation, säger Jussi Jokinen.

Luften måste cirkulera

Vd Markku Timonen vid Aito Peltikatto MT Oy utesluter inte att vindslägenheter orsakar värmeläckage men han ser ett mycket större problem i den dåliga luftcirkulationen vid takfoten. Dålig luftcirkulation kan också orsaka extremförhållanden på platta tak, där det kan finnas vatten under ett lager med 60 centimeter snö. Lösningen är bättre luftcirkulation.

– Det viktiga är att luften cirkulerar under taket och vid takfoten och att det bildas ett öppet utrymme mellan isoleringen och taket. Förr byggde man tätt men det bästa är en luftspringa som håller området vid takfoten öppet, säger Timonen.

Hans företag får förfrågningar om ett fläktsystem som gör att luften vid takfoten cirkulerar till takåsen via ett rör. Det installeras av två plåtslagare.