Avgörande veckor för eurozonen

De dryga två årens skuldkris i eurozonen är långt ifrån över, trots eurozonens ja till en ny runda nödlån till Aten.

Krisen i Portugal lurar i vassen och en rad avgörande beslut i hanteringen av Grekland återstår de närmaste veckorna.

Grekland måste få nästan total uppslutning bland privata långivare kring ett avtal om skuldlättnad. Annars går skuldsaneringen som planeras inte att genomföra.

–Då kan det snabbt uppstå en kaotisk situation, där Grekland måste ställa in betalningar. Det skulle slå sönder hela räddningspaketet, säger Johnny Jakobsen, chefsanalytiker på Danske Bank.

Ett erbjudande till långivarna, med tio dagars svarsfrist, väntas inom en vecka. Samtidigt måste nya nödlån godkännas av en rad parlament i eurozonen, medan Atens parlament måste leverera flera tunga beslut om hur massuppsägningar, drastiska lönesänkningar och lägre pensionsnivåer ska gå till.

–Det kan bli svårt inför nyvalet i april. Vi har ju redan bittert fått lära oss att Grekland inte är kapabla att genomföra utlovade åtstramningar, säger Jakobsen.

Hot i Nederländerna

Tysklands parlament väntas inte sätta sig på tvären och Finlands regering kan troligen, trots högerpopulistiskt motstånd i riksdagen, också mobilisera tillräckligt med stöd, enligt Alastair Newton, strateg på den japanska investmentbanken Nomura.

–Det största hotet ser jag i Nederländerna, med en minoritetsregering i opinionsmässig motvind, säger han.

Parlamentsdebatten i Haag om stödpaketet väntas äga rum nästa vecka.

Om berörda banker och parlament hoppar på tåget tornar nästa hot upp sig. Opinionen mot krispolitiken växer i Grekland och det är mycket osäkert om de två regeringspartier som nu lovar åtstramningar har något att säga till om efter nyvalet i april.

–Det är väldigt oklart hur nästa grekiska regering kommer att se ut, säger Newton.

Portugal illa ute

Eurozonen innehåller samtidigt andra orosmoln, som kan ställa till det. Mest illa ute är Portugal, vars stödprogram från 2011 redan döms ut av de flesta investerare och analytiker.

Många räknar med att Portugal måste följa i Greklands spår och kräva ett andra stödpaket med skuldlättnad.

–Vi tror att det blir så. Skuldnivåerna ser just nu inte hållbara ut, säger Newton.

–Kanske. Det beror på hur väl portugiserna klarar av att genomföra utlovade åtstramningar, säger Jakobsen.