Tiotals byggbolag inblandade i skattefiffel

Polisen misstänker ett tjugotal underleverantörsfirmor inom byggbranschen för skattefiffel. Det rör sig om skattesmitning på cirka fyra miljoner euro.

Polisen misstänker ett tjugotal underleverantörsfirmor inom byggbranschen för skattefiffel. Kriminalkommissarie Gunnar Golnick på polisen i Päijänne-Tavastland säger att det rör sig om skattesmitning på cirka fyra miljoner euro.

Underleverantörerna har betalat ut lönerna svart och låtit bli att betala mervärdesskatt. De har smitit undan skatterna med hjälp av falska räkningar som har skickats via fyra företag som inte hade någon annan verksamhet. Svarta löner har utbetalats till cirka 300 personer, i huvudsak från Estland.

Enligt Golnick är cirka fem finländare misstänkta för att stå bakom verksamheten. En av dem har brottslig bakgrund. Totalt är 29 personer misstänkta för olika brott.

–Företagen har i huvudsak haft verksamhet i Päijänne-Tavastland, det vill säga i Lahtis, Heinola, Orimattila och Hollola.

Verksamheten har pågått 2008–2011. Med undantag av en förgrening har fallet utretts och gått till åtalsprövning. Brottsrubriceringarna är grovt skattebrott, grov förfalskning och grovt bedrägeri.