Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa. Inrikesminister Päivi Räsänen.

Tidigt stängda ölkranar ökar risk för hemmafester och spritimport

Inrikesministern vill att krogarna slutar sälja sprit tidigare än de gör i dag och polisöverdirektören att de stänger redan klockan två. Krögare är förvånade och påpekar att polisen får övervaka fler hemmafester om krogen stänger tidigare.

– Om man slutar sälja alkohol tidigare, leder det till att taxfreehandeln och den egna importen ökar explosionsartat, säger Antti Raunio, vd för kedjan Night people group, som äger 36 restauranger och nattklubbar.

Det var i en intervju för Helsingin Sanomat i går som Päivi Räsänen (KD) sade att krogarna borde sluta sälja alkohol några timmar tidigare än i dag. Enligt inrikesministern är det inte klokt att folk sitter på krogen till klockan fyra och belastar polisens resurser. Räsänen tror att polisen skulle behövas mindre på natten om krogarna slutade sälja sprit tidigare än halv fyra, som är tidsgräns i dag.

Festen flyttar hem

I Uusi Suomi fick hon sedan medhåll av polisöverdirektör Mikko Paatero, som dessutom tycker att krogarna kunde stänga redan klockan två. Det tycker Antti Raunio låter som ett oförståeligt förslag.

Raunio påpekar att festen inte tar slut om krogen stänger tidigare, utan flyttar någon annanstans. Det betyder fler hemmafester och fler privatklubbar som ingen övervakar. Sacha Remling, en av ägarna till krogen We got Beef i Helsingforsstadsdelen Rödbergen, är inne på samma spår.

– Är det bättre att övervaka trettiotusen hem än att övervaka trettio krogar?

Ingen rättvis tävlan

Och Antti Raunio påpekar att Night people group har runt 300 ordningsvakter per helgkväll på sina krogar, förutom krogens egen personal. Flyttar fler fester till privata hem, försvinner den här resursen som polisen i dagens läge har stor hjälp av, resonerar han.

Raunio låter lite matt när han konstaterar att politiker kommer med förslag utan att ha bekantat sig med verkligheten.

– Mycket handlar om brist på kunskap. Redan nu ses det som ett problem att folk hämtar mycket sprit från Estland. Man kan fråga sig om det här förslaget är fiffigt med tanke på folkhälsan och den globala ekonomin.

Om alla krogar ska stänga tidigare betyder det att många tvingas sätta lapp på luckan och att arbetstillfällen försvinner.

Sacha Remling ser också ett annat problem med att tvinga krogarna att stänga redan klockan två.

– Om reglerna är de samma för alla kan det fungera, men jag tvivlar på att det skulle bli så.

Enligt Remling är det alltid någon som beviljas undantag och får hålla öppet till fyra i alla fall och han har svårt att tro att den konkurrensen skulle bli rättvis för krogarna.