Foto: Lehtikuva/Jarno Mela.

En död under fallande isblock

En kvinna född 1961 omkom i Tölö på morgonen och en sjuttioårig man har förts till sjukhus efter att ha hamnat under snömassor i Berghäll. Polisen varnar för liknande situationer särskilt nu då blidvädret sätter snömassorna på taken i rörelse.

Is som föll ner från taket krävde en kvinnas liv i Tölö i Helsingfors på måndagen. Olyckan inträffade i korsningen av Idrottsgatan och Savilagatan strax före klockan nio på morgonen.

Kvinnan gick på trottoaren när hon fick över sig fallande is och snö från ett höghustak. Enligt polisen dog den lite på 50-åriga kvinnan på olycksplatsen. Polisen kommer att inleda en förundersökning om dödsvållande. I förundersökningen reder man ut under vilka omständigheter olyckan skett samt ansvarsfrågor. 

Ett liknande fall rapporteras från Porthansgatan i Berghäll. En människa har hamnat under en snömassa men polisen vet ännu inget om eventuella skador.

Polisen varnar för liknande situationer särskilt nu då blidvädret sätter snö- och ismassorna på taken i rörelse. Räddningsverket säger att riskerna är stora särskilt i innerstan.

Fotgängarna uppmanas till försiktighet och de som ansvarar för underhållet av fastigheterna ska kontrollera snöläget på taken och vid behov skotta bort den. Fastighetsägaren kan ställas till svars för skador som orsakas av snöras.

– Bostadsbolagets styrelse måste försäkra sig om att man kommit överens med sitt servicebolag så att övervakningen sköts på rätt sätt, säger Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet.

Det hände en liknande olycka i Hagnäs för ett år sedan.  Då omkom en äldre man.

Vet du ställen där det finns  farliga istappar och snö? Ta i så fall kontakt med Hbl.fi på numret 09-1253222 eller mejla in bilder till webb@hbl.fi.