Foto: Niklas Tallqvist

Vapaavuori: fusion ger billigare boende

Acceptera urbaniseringen, slopa kommungränserna och strunta i om det byggs hyresbostäder eller ägarbostäder – bara det byggs. Efter fyra år som bostadsminister vet Jan Vapaavuori att det inte finns några enkla sätt att öka utbudet på bostäder.

Krista Kiuru (SDP) efterträdde Jan Vapaavuori (Saml) som bostadsminister i höstas. Förra veckan fick hon en räcka förslag på konkreta åtgärder för att öka utbudet på förmånliga bostäder, speciellt i huvudstadsregionen (Hbl 15.2).

Arbetsgruppen föreslår bland annat att konkurrensen inom byggbranschen utreds och att skatten på obebyggd tomtmark höjs kraftigt.

Jan Vapaavuori (Saml), tidigare bostadsminister, skakar på huvudet åt förslaget till bostadspolitiskt handlingsprogram.

– Det är mycket anspråkslöst. Jag tycker synd om ministern, det kommer inte att leda till mycket. När intresseorganisationerna är med blir det alltid kompromisser.

Själv diskuterar Vapaavuori hellre de stora frågorna än benar ut detaljer.

– Problemet är enkelt, utbudet och efterfrågan på bostäder är inte i balans. Vi har inte lyckats hantera urbaniseringen eftersom starka krafter har vägrat godkänna att folk flyttar till större städer och i synnerhet till huvudstadsregionen. Men massor med människor flyttar hit, vare sig vi vill det eller inte.

Om efterfrågan inte kan styras måste man öka utbudet, och då är byggbolagen inte de största flaskhalsarna.

– Konkurrensen mellan kommunerna är osund. Alla vill locka goda skattebetalare, ingen ser till helheten. I andra länder är det naturligt att låginkomsttagare bosätter sig längre från centrum förutsatt att det finns fungerande kollektivtrafik. Men när man åker längs huvudbanan hos oss tar bebyggelsen slut efter Kervo.

Vapaavuori har därför stora förväntningar på kommunreformen.

– Kommunerna har en större roll i den faktiska bostadspolitiken än staten. Det finns inga enkla lösningar men om man bara kunde göra en sak skulle jag slå ihop Helsingfors, Esbo och Vanda.

Vapaavuori tycker att det är dags att sluta fästa så stor uppmärksamhet vid olika bostadstyper i Helsingfors.

– Högern vill satsa på ägarboende medan vänstern vill bygga hyreshus. Det är en huvudlös diskussion. I stället borde man satsa på att maximera byggandet.

Om någon flyttar in i en ägarbostad flyttar någon annan in i personens tidigare hem och någonstans i kedjan blir sannolikt en hyresbostad ledig, resonerar han.

Läs hela intervjun i morgondagens Hbl.