Foto: Lehtikuva

Två döda och en skadad i skottlosning i Uleåborg

Den 24-årige mannen som misstänks ha legat bakom dödsskjutningen på en pizzeria i Uleåborg avled i kväll. Enligt polisen dog han av sina skador på sjukhuset.

Kriminalkommissarie Risto Viippola säger att skottlossningen på lördagskvällen riktades mot tre tidigare eller nuvarande anställda på pizzerian, alla med invandrarbakgrund. En 21-årig man från Marocko sköts ihjäl.

En 42-årig marockan skottskadades. En tredje man klarade sig undan och kunde fly från platsen.

Den 24-årige mannen som misstänks för dödsskjutningen har ett mycket våldsamt förflutet. Enligt polisen har uleåborgsbon redan avtjänat ett straff för dråp.

Vapnet var ett olagligt handeldvapen som tidigare rapporterats stulet i Pyhäjoki. Gärningsmannen skottskadade sig själv och dog på söndag kväll.

Viippola säger att den misstänktes tidigare våldsdåd varit mycket impulsiva och slumpartade och inte riktats mot invandrare. Polisen utesluter ändå inte rasism som ett motiv för nattens händelser.

Den misstänkte gärningsmannen kom in på pizzerian Monaco på köpcentret Kaukovainion ostoskeskus vid 22.30-tiden och började nästan omedelbart skjuta. Till sist avfyrade han vapnet mot sig själv.

När polisen kom till platsen låg mannen skadad på golvet.