Foto: AFP/Lehtikuva/Lmars Znotins. En man läser skylten utanför en av vallokalerna i Riga. Den hårda kampanjen har piskat upp den negativa känslorna mellan språkgrupperna.

Hatet upp till ytan inför val om ryskan

I dag folkomröstar letterna om ryskan ska bli officiellt språk i landet. Ett klart och tydligt nej väntas.

– Kärnfrågan debatteras inte ens längre. Nu är det bara hat som ventileras, säger frilansjournalisten och bloggaren Didzis Melbiksis i Riga.

För att ryskan ska bli officiellt språk i Lettland krävs att mer än hälften röstar ja. Det kommer inte att hända. Letterna är i majoritet och de flesta av dem väntas rösta nej eller blankt. Inte ens ryssarna är enade i frågan om ryskan som officiellt språk.

Att utgången är klar på förhand har lett till att debatten spårat ur, anser  Melbiksis.

– Det finns ingen vettig debatt om språkfrågan. I stället förekommer hatiska uttalanden och stämningen är delvis hätsk, säger Melbiksis per telefon till Hbl.

Ville skapa debatt

Folkomröstningen i sig är en framgång för ryssarna. Förespråkarna lyckades samla fler namnunderskrifter än de tio procent av väljarkåren som krävdes.

– De förstod mycket väl att den här grundlagsändringen inte skulle gå igenom, men med hjälp av omröstningen ville de skapa debatt om respekt för ryssarna i samhället, säger Melbiksis.

Den debatten fick de också, men den verkar huvudsakligen ha ökat klyftorna mellan språkgrupperna.

– Den ryska sidan säger att de har för få rättigheter, men samtidigt har retoriken om de rysktalande som ockupanter återvänt.

Läs vidare i dagens Hbl.